Čtvrtek, 18. dubna 2024

Studenti vyrazí na čtyřměsíční cestu po Francii jako středověcí poutníci

Studenti vyrazí na čtyřměsíční cestu po Francii jako středověcí poutníci

Unikátní formu výuky si v jarním semestru tohoto akademického roku vyzkouší deset studentů dějin umění z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Spolu se svým vyučujícím Ivanem Folettim vyrazí z Lausanne na čtyřměsíční pěší putování napříč Francií obdobně jako středověcí poutníci. Aby mohli cestu zaznamenat, startují zítra finanční sbírku na serveru Indiegogo. Pokud vyberou dostatečné množství peněz, vznikne z jejich cesty cyklus 12 krátkých filmů a živě budou přenášet přednášky světových odborníků, s nimiž se výprava v průběhu své cesty setká.

Ačkoliv je start cesty ještě daleko, její hrubé rysy již existují. Putování Folettiho a deseti studentů, kteří zaměří své diplomové práce na francouzské památky, začne v březnu a skončí v červnu. Poutníky čekají vždy tři týdny pochodu a tři týdny pobytu v klášterech, kde budou zpracovávat materiál shromážděný po cestě. Trasa vede mimo jiné přes Ženevu, Lyon, Conques, Nevers, Fleury, Tours či Rennes.

Pedagog a jeho studenti si poutí budou připomínat cesty, které se konaly zejména v období od 11. do 13. století a byly výrazným kulturním fenoménem, který změnil fungování církve, umění i celé Evropy. Také středověcí poutníci využívali možnosti odpočinout si v klášterech, které je ochotně přijímaly, protože návštěvníci je po konci své cesty štědře odměňovali. Klášterům tak výrazně rostl majetek a získaly velké množství peněz a pozemků i v zahraničí.

Hlavním účelem studijní cesty je ovšem podle Folettiho snaha naučit se vnímat umělecká díla jinak. ,,Člověk, který se dívá na středověký předmět, to vždy dělá ze své aktuální pozice. My se chceme tak trochu vrátit do středověku a vnímat památky a krajinu, do které je objekt zasazen, zpomaleným poutnickým rytmem, který je v určitém smyslu bližší středověku. Dnes už jsme totiž zvyklí dívat se na věci jen rychle a zblízka," vysvětlil pedagog, který působí i na univerzitě v Lausanne, ale učil také v Padově, Neapoli či Poitiers. Díky tomu má řadu kontaktů na světové odborníky, kteří budou české výpravě v jednotlivých klášterech přednášet.

Studenti, kteří se na pouť vypraví, mají nachystaný speciální studijní plán tak, aby nezameškali své povinnosti doma. Expertní přednášky, které se pro ně na pouti chystají, si budou moct vyslechnout také jejich kolegové, kteří zůstanou doma v Česku, stejně jako zájemci o umění obecně. Aby byly záznamy co nejkvalitnější, členové výpravy shání peníze na technické vybavení přes web indiegogo.com, a to v kampani, která potrvá až do 31. listopadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů