Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozpočet MŽP se příští rok zvýší zhruba o sedm miliard korun

 Rozpočet MŽP se příští rok zvýší zhruba o sedm miliard korun

Rozpočet ministerstva životního prostředí (MŽP) se v příštím roce proti letošku zvýší o zhruba sedm miliard korun. Příjmy budou kolem 16,3 miliardy korun, značnou část budou tvořit peníze z Evropské unie. Výdaje mají dosáhnout téměř 17 miliard korun, řekl dnes na sněmovním výboru pro životní prostředí státní tajemník MŽP Jan Landa.

Nejvíce peněz, 6,76 miliardy Kč, plánuje MŽP vydat na ochranu klimatu a ovzduší. Patří sem například zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, Nová zelená úsporám nebo obnovitelné zdroje. Letos šly do této oblasti zhruba čtyři miliardy Kč. Na ochranu přírody a krajiny připadne 1,6 miliardy, jsou to například příspěvky na hospodaření v lesích národních parků či na soustavu Natura 2000.

Příjmy proti letošku také vzrostou. Na technickou ochranu životního prostředí, jako jsou třeba opatření pro zmírnění dopadů sucha nebo zlepšení kvality vody, plánuje MŽP vydat až 4,74 miliardy Kč. Letos to bylo 1,23 miliardy korun. Na ostatní činnosti v životním prostředí připadnou téměř čtyři miliardy korun, patří sem například újmy za ztížení zemědělského hospodaření.

Platy zaměstnanců se zvednou zhruba o pět procent. Pod MŽP spadá 11 organizací, k největším patří Český hydrometeorologický ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí.

Dalších 70 milionů korun získalo MŽP podle Landy na boj se suchem, výdaje vzrostou i na mezinárodní organizace, zejména na Evropskou organizaci pro výzkum meteorologickými satelity EUMETSAT. Výdaje nezahrnují závazky ČR vůči pařížské dohodě, Česko je ale připraveno je financovat, řekl Landa na dotaz předsedy výboru Robina Böhnische (ČSSD).

Poslanec Josef Hájek (ANO) podotkl, že při obhajobě rozpočtu chybí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poukázal na výbor pro obranu, kde dnes jeho stranický kolega Martin Stropnický rozpočet před poslanci obhajoval. Výbor návrh rozpočtu nakonec doporučil Sněmovně ke schválení.

Příjmy kapitoly MŽP pro rok 2017 celkem 16,3 mld. Kč
z toho příjmy z EU a finanční mechanismy 10,5 mld. Kč
příjmy z prodeje emisních povolenek 5,7 mld. Kč
nárůst oproti roku 2016 cca. o 7 mld. Kč
Výdaje kapitoly MŽP pro rok 2017 celkem 16,9 mld. Kč
z toho z EU a finanční mechanismy 10,5 mld. Kč
z prodeje emisních povolenek 2,8 mld. Kč
na výzkum a vývoj 150 mil. Kč
ostatní 3,41 mld. Kč

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů