Pátek, 10. května 2024

SFŽP bude příští rok hospodařit s 1,5 mld., stejné jsou i výdaje

SFŽP bude příští rok hospodařit s 1,5 mld., stejné jsou i výdaje

Státní fond životního prostředí bude příští rok hospodařit s 1,5 miliardami korun, ve stejném objemu se předpokládají i výdaje. Řekl to dnes ČTK Petr Valdman po jednání sněmovního výboru pro životní prostředí. Rozpočet bude podle něj vyrovnaný tak jako v předchozích letech. Výbor pro životní prostředí, v němž dnes na projednání rozpočtu fondu usedlo pouze pět poslanců z patnácti, doporučil Sněmovně rozpočet ke schválení.

"Co se týká výdajů na příští rok, plánujeme nejvíce prostředků na oblast likvidace ekohavárií, ekozátěží, na podporu alternativní dopravy nebo na vyhledávání nových zdrojů pitné vody pro obce a města," uvedl šéf fondu. Pro ně se má v příštím roce uvolnit minimálně dalších 100 milionů korun.

Plánované příjmy fondu pro rok 2017 se podobají letošním. Výdaje budou ale nižší, předpokládá Valdman. Je to podle něj díky tomu, že se fond finančně dotacemi nepodílí na projektech v Operačním programu Životní prostředí, ale nabízí spolufinancování pouze půjčku. "Víceméně nám nyní půjčky dorovnávají standardní pokles díky tomu, že se zlepšuje životní prostředí," poznamenal Valdman.

Fond letos snížil počty zaměstnanců o 40 míst, počítá, že jejich počet bude klesat i v dalších letech. Většina má smlouvu na dobu určitou a pro jednotlivé projekty, dodal Valdman. Vedení fondu také hledá jinou budovu pro své hlavní sídlo v Praze, kde je v nájmu, a s menšími prostory.

Příjmy státního fondu tvoří především platby za znečišťování nebo poškozování životního prostředí, jako třeba poplatky za vypouštění odpadních vod, odvody za odnětí půdy, poplatky za znečištění ovzduší nebo za ukládání odpadů a s tím spojené i splátek poskytnutých půjček a úroků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů