Úterý, 19. března 2024

Obnovitelné zdroje mají v USA zelenou. Ale jejich podíl je stále nízký

Obnovitelné zdroje mají v USA zelenou. Ale jejich podíl je stále nízký

Celkový instalovaný výkon solárních elektráren ve Spojených státech se koncem roku 2017 ve srovnání se začátkem roku letošního téměř zdvojnásobí na 26 800 megawattů. Přesto podíl fotovoltaiky na celkové výrobě elektřiny v USA zůstane na úrovni zhruba jednoho procenta.

"Zájem o fotovoltaickou elektřinu rychle roste i díky tomu, že ji federální stát i místní úřady podporují především svojí daňovou politikou," říká prezident Asociace solárního průmyslu RhoneResch. V jejich výstavbě nejrychleji postupují nejenom slunná Kalifornie či pouští pokrytá Nevada, ale i Severní Karolína, Texas a Georgia. Připouští však, že podíl fotovoltaiky na celkové výrobě elektřiny bude v roce 2020 nejvýš 3,5 procenta. To znamená, že solár nebude klasické energetice v USA příliš konkurovat.

Mnohem více se musí počítat s větrnou energetikou, jejíž souhrnný instalovaný výkon koncem minulého roku činil 72 560 megawattů a v období 2016 - 2017 vzroste skoro o šestinu.

Větrné parky v USA vyrábějí skoro šest procent veškeré elektřiny. Na evropské "větrné šampiony" však Amerika nemá. V Dánsku větrníky dodávají zhruba 40 procent elektřiny, ve Španělsku je to skoro pětina.

Nejvýznamnějším obnovitelným zdrojem v USA zůstává vodní energie s přibližně sedmiprocentním podílem na produkci elektřiny. Problém spočívá v tom, že více než polovina kapacity vodních elektráren je soustředěna ve třech státech americké Unie - Kalifornii, Oregonu a Washingtonu, které byly v minulých letech nejvíce postiženy suchem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů