Úterý, 23. dubna 2024

Č. Budějovice chtějí změnit způsob platby za svoz odpadu

Č. Budějovice chtějí změnit způsob platby za svoz odpadu

České Budějovice zvažují, že od příštího roku změní způsob platby za svoz komunálního odpadu. Částka 680 korun zůstane, ale lidé ji možná budou platit jednorázově. Doposud byla rozložená na dvě splátky. Tím, že magistrát bude zasílat složenku k platbě jen jednou ročně, ušetří významnou částku. ČTK to řekla radní pro ekonomiku a finance českobudějovického magistrátu Lucie Kozlová.

"Už jsem tento návrh předkládala do kolegia primátora. Pokud bychom lidi obesílali jen jednou, ušetřili bychom náklady a nemuseli do budoucna svoz odpadu zdražovat," uvedla.

České Budějovice platí za svoz odpadu zhruba 55 milionů korun ročně. Zisk z poplatků za popelnice tuto částku neuhradí, a proto ji musí doplácet město. Jistou ztrátu tvoří obyvatelé, kteří za svoz odpadků neplatí. "Ale to je skupina, se kterou těžko něco uděláme, i když se to snažíme řešit a ty peníze různě vymáháme. Ovšem cesta, jak snížit ztráty, vede přes to, abychom ušetřili na administrativních nákladech. To znamená platit za obesílání lidí jen jednou a ne dvakrát ročně," řekla Kozlová.

Platba za svoz odpadků rozdělená do dvou částí je podle radní specifikem Českých Budějovic. Ostatní města a obce hradí popelnice jednorázově. "Chápu, že částka 340 korun není například pro důchodce tak vysoká jako 680 korun. Ale stejně ty peníze za rok musí zaplatit, a pokud si budou dávat trošku financí stranou, zvládnou to i jednorázově," uvedla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů