Úterý, 19. března 2024

Kerry slíbil, že USA budou nadále bojovat proti změnám klimatu

 Kerry slíbil, že USA budou nadále bojovat proti změnám klimatu

Nezdar v boji proti klimatickým změnám bude zradou, která bude mít ničivé důsledky. Na klimatické konferenci OSN to dnes řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Ve svém projevu sice nejmenoval nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ale na něj zřejmě mířila jeho slova o tom, že nikdo nemá právo dělat z ideologických pohnutek rozhodnutí, jež budou mít dopad na miliardy lidí. Trump v kampani označil informace o globálním oteplování za podvod.

Zvolený americký prezident se také zmínil o tom, že vypoví loňskou klimatickou dohodu ujednanou v Paříži. Podepsalo ji přes 190 států a prochází v jednotlivých zemích ratifikací. V platnost vstoupila letos v listopadu. V roce 2020 tato dohoda nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997. Počítá se v ní s tím, že celosvětové oteplování bude udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Kerry prohlásil, že USA jsou už na cestě k energetické změně a že to bude pokračovat bez ohledu na politiku. "Mohu vám s důvěrou říci, že USA jsou právě teď na cestě splnit cíle, které si stanovily. Dělají se tržní rozhodnutí a nevěřím, že by to mohlo být změněno," řekl Kerry. USA se za pařížských jednání zavázaly, že do roku 2025 sníží emise škodlivých plynů o 26 až 28 procent ve srovnání s rokem 2005. Podle ministra si je naprostá většina Američanů vědoma klimatických změn a podporuje americké závazky.

Trump chce zajistit, aby se nesnižovaly stavy v uhelném a ropném průmyslu, jelikož je přesvědčen, že by to mělo negativní dopad na americkou ekonomiku. Na 300 amerických podniků ho dopisem požádalo o to, aby pařížskou dohodu podpořil. Prohlášení je adresováno Trumpovi, dosluhujícímu prezidentovi Baracku Obamovi i členům Kongresu. Vyzývá politiky, aby pokračovali v nastoupené politice a finančních závazcích, které mají umožnit snížení emisí uhlíku. Mezi signatáři jsou zástupci koncernu General Mills, eBay, Intel nebo Unilever.

Klimatická konference se koná v marockém městě Marrákeš za účasti ministrů a hlav některých států. Českou republiku zastupuje ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle svého ministerstva Brabec v projevu vyzdvihl závazek ČR snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 minimálně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. K naplnění tohoto závazku mají pomoci opatření v oblasti energetiky, zemědělství i dopravě. V ČR začala Sněmovna jednat o ratifikaci pařížské dohody minulý týden.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů