Úterý, 19. března 2024

Írán chystá dvojnásobné zvýšení těžby zemního plynu

Írán chystá dvojnásobné zvýšení těžby zemního plynu

Írán, země s největšími geologicky ověřenými zásobami zemního plynu, může nejpozději během čtyř let zvýšit denní těžbu ze současných více než 600 milionů krychlových metrů na více než 1,2 miliardy krychlových metrů denně. Oznámil to íránský ministr ropného průmyslu BídžanZangáneh.

Zvyšující se íránská těžba plynu bude z valné části určena pro rychle rostoucí domácí spotřebu. Na zemní plyn připadá kolem 70 procent primární energetické spotřeby Íránu, který loni vytěžil 192,5 miliardy krychlových metrů tohoto paliva. Z toho vyvezl jenom 8,4 miliardy krychlových metrů, převážně do Turecka. V současnosti se Írán podílí na světovém exportu zemního plynu necelým procentem, ale v budoucnu by chtěl dosáhnout deseti procent.

Ruský Gazprom, který je současnou firemní jedničkou v těžbě plynu, produkuje nyní denně průměrně 1,15 miliardy krychlových metrů. "Konkurovat Rusku na zahraničních trzích, konkrétně v Evropě, nehodláme,"prohlašuje HamidrezaAraqi, šéf státního koncernu NationalIranianGasCompany (NIGC). Také Karen Kostanian, sledující ropný a plynárenský sektor v Bank of America Merrill Lynch, se domnívá, že íránský zemní plyn může představovat pro ruský Gazprom na evropském trhu určité nebezpečí pouze v dlouhodobé perspektivě.

Írán disponuje největšími geologicky ověřenými zásobami zemního plynu na světě se skoro devatenáctiprocentním podílem. Největší objem pochází z mořského naleziště SouthPars v Perském zálivu, kde se podle expertních odhadů nalézají asi dvě pětiny íránských zásob plynu.

Země s největšími geologicky ověřenými zásobami zemního plynu koncem roku 2015

Země

Zásoby v bilionech m3

Podíl na světových zásobách v %

Írán

34

18,2

Rusko

32,3

17,3

Omán

24,5

13,1

Turkmenistán

17,5

9,4

USA

10,4

5,6

Katar

8,3

4,5

Svět celkem

187

Největší producenti zemního plynu v roce 2015

Země

Těžba v miliardách m3

Podíl v %

USA

767,3

22

Rusko

573,3

16,1

Írán

192,5

5,4

Katar

181,4

5,1

Čína

138

3,9

Norsko

117,2

3,3

Svět celkem

3,54 bilionu m3

100

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů