Čtvrtek, 28. března 2024

Krumlov od nového roku změní pravidla pro svoz odpadu

 Krumlov od nového roku změní pravidla pro svoz odpadu

Od ledna příštího roku mění Český Krumlov pravidla pro firmy a podnikatele, kteří budou využívat městský systém odpadového hospodářství. Řada z nich totiž za odvoz odpadů neplatí, a městu tím vznikají výrazné ztráty, jen loni to bylo pět milionů korun. S těmi, kteří budou chtít dále využívat současný systém, bude město uzavírat nové smlouvy. Podnikatelé si ale mohou svoz zajišťovat také sami, řekla ČTK mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová.

Úředníci mají dodržování nových pravidel více a důrazněji kontrolovat i postihovat. Svoz odpadu se nebude týkat jen centra, ale celého města. Smyslem změn je podle mluvčí zkvalitnit a zefektivnit systém svozu odpadu a snížit schodek, který mnoho let významně zatěžuje rozpočet města.

"Městského odpadového systému využívá mnohem více původců odpadů z řad právnických subjektů, než do něj přispívá," uvedl místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann (KDU-ČSL). Město má podle něj zájem zapojit do systému i ty, kteří dosud městský systém využívali bez smlouvy a neplatili za to. Jednorázové zvýšení administrativní zátěže mají podnikatelům vynahradit opatření, která podle místostarosty přinesou řadu výhod i zvýšení komfortu v nakládání s odpady.

Město se chystá vybudovat nová stanoviště podzemních kontejnerů. Průběžně také zvyšuje počet kontejnerů na jednotlivé druhy tříděného odpadu. V plánu je i zavedení nádob na biologicky rozložitelné složky odpadu. Rozšíří provozní dobu sběrného dvora. Podnik Služby města Český Krumlov s.r.o., které pro město svoz odpadu připravují, rovněž mění elektronický systém komunikace prostřednictvím webových aplikací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů