Úterý, 19. března 2024

Stát asi nebude platit svým podnikům újmy kvůli ochraně přírody

 Stát asi nebude platit svým podnikům újmy kvůli ochraně přírody

Stát už zřejmě nebude platit státním organizacím mnohamilionová odškodnění za to, že je při hospodaření omezuje ochrana přírody. Novelu zákona o ochraně přírody, jež tyto platby ruší, dnes schválila Sněmovna. Předloha přečkala návrh zemědělského výboru na zamítnutí a míří k projednání do Senátu.

Újma, kterou by mohly požadovat státní instituce spravující státní pozemky po státu, může dosahovat podle vyčíslení až 350 milionů korun ročně. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je nelogické, když stát platí vlastně sám sobě a navíc subjektům, které mají v zakládající listině zájem na ochraně přírody. Úprava se dotkne pozemků, jejichž vlastníkem je stát, nikoli státní podniky, řekl.

Kritici poukazovali na to, že předloha zakládá nerovnost vlastnictví. Zazněly i obavy z toho, že nynější novela může v budoucnu otevřít prostor pro vyloučení úhrady škody i soukromým vlastníkům.

Na většině státních pozemků hospodaří Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR nebo Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Státní podnik Lesy ČR každoročně uplatňuje podle dřívějších informací náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun a s předlohou nesouhlasí. Vojenské lesy přijdou podle důvodové zprávy až o 30 milionů korun ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů