Pátek, 19. dubna 2024

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpadu

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpadu

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci komunálního odpadu. V druhém největším městě v Libereckém kraji neplatí obyvatelé za odpad paušální poplatek, ale za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden zaplatí příští rok domácnost 2788 korun, což je o 205 korun více než letos. Náklady jí tak vzrostou zhruba o osm procent. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Přestože náklady na likvidaci komunálního odpadu v posledních letech v souvislosti s rozšiřováním služeb rostou, ceny město zvyšovalo naposledy v roce 2011. "Město letos dotuje odpadové hospodářství částkou cca deset milionů korun, před dvěma lety to bylo asi osm milionů. Pokud by nedošlo ke zvýšení cen pro občany, byl by podíl města v příštím roce 13 milionů. Musíme část té zátěže přesunout na občany, ale navýšení je minimální, jedna rodina v průměru zaplatí o 200 korun za rok více," komentoval zdražení náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Jablonec má velmi propracovaný systém třídění odpadu. Ve městě s 45.600 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Město umožňuje třídit papír, plasty a bílé a barevné sklo. Radnice v letošním roce rozšířila třídění plastů, do žlutých kontejnerů už nemusí lidé odkládat jen plastové lahve, ale mohou tam nosit i směsné plasty. Do pytlů mohou třídit kartony od nápojů nebo třeba plechovky. Město umožňuje třídit i bioodpad, dvakrát ročně přistavuje speciální kontejnery nebo ho lidé mohou odevzdat ve sběrných dvorech.

Od letošního roku byla po dohodě s provozovatelem rozšířena provozní doba překladiště na Proseči. "Vyšli jsme vstříc občanům a dohodli jsme se se společností Severočeské komunální služby na prodloužení provozní doby v úterý a ve čtvrtek do 17:30," doplnil Vele. Do nákladů na odpadové hospodářství se podle něj promítá také zvyšování množství odpadu, který mohou lidé ve sběrných dvorech odevzdávat zdarma, a v neposlední řadě i zavádění nového systému svozu a třídění plastů. Letos radnice za odpad zaplatí zhruba 39 milionů korun, z toho 29 milionů vybere za popelnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů