Úterý, 16. dubna 2024

Jane Goodall: Naděje mě nikdy neopustí

Anglická bioložka a primatoložka Jane Goodall, která podporuje náš festival a letos na Slovensku získala cenu festivalu Honour of Ekotopfilm, navštívila Prahu.

Jane Goodall: Naděje mě nikdy neopustí

Její projekt pro mládež Roots&Shoots konečně startuje i v České republice a Jane vyzývá mladou generaci, aby neztrácela naději a přispěla k pozitivní změně.

Na své besedě na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze nás Jane Goodall přivítala šimpanzím voláním. Právě studii těchto primátů zasvětila celý svůj život. Šimpanzi patří k nejdéle zkoumaným divokým zvířatům na světě, jejich výzkum probíhá už 56 let a Jane stála na jeho samotném počátku.

Jane zvířata milovala od narození a už jako čtyřletá měla jasno, čím se stane, ,,až bude velká". Oblíbila si příběh Tarzana, který se zamiluje do krásné Jane Porter, a snila o tom, jak se s ním bude houpat v džungli na liánách mezi divokými zvířaty. Její sen se jí nakonec splnil.

V Tanzanii ovšem nepropadla Tarzanovi, nýbrž šimpanzům. Její kolegové nad jejími výzkumnými metodami jen nevěřícně kroutili hlavou: místo čísel dávala zvířatům jména a jednala s nimi jako s lidmi. Tehdy tomu ještě nikdo nevěřil, ale dnes už je vědecky prokázáno, že rozdíl mezi šimpanzi a lidmi činí pouhé 1%.

Když Jane mluví o šimpanzích, jde vskutku jen těžko rozeznat, o kom je zrovna řeč, jestli o opicích nebo lidech. Mají totiž stejné pocity jako my, silné sociální a rodinné vazby, ale i temné stránky, kdy se navzájem zabíjejí.

Jane vyprávěla o svých zážitcích se šimpanzi, ale vyzdvihovala um i u ostatních druhů, nad kterými zůstává rozum stát: inteligenci ptáků, schopnost hmyzu učit se nebo komunikaci stromů a pak si jen povzdechla: ,,Není smutné, že se tohle vše snažíme zničit?"

I přes dnešní drastické pustošení planety však Jane neztrácí naději a nepřestává věřit, že nás čeká jen ten nejčernější scénář: díky lidskému mozku a inovacím, sociálním médiím, která mají moc svézt lidi z celého světa dohromady, tvrdohlavosti a odolnosti přírody, která si vždy najde svou cestu, a víře v lidi, kteří se nehodlají vzdát a nepřestávají bojovat.

Jane má totiž důkaz, že naděje existuje. Je jím její projekt Roots&Shoots v rámci organizace The Jane Goodall Institute, který přivedl dohromady už 150 000 mladých lidí ze 130 zemí světa. Přikládají ruku k dílu a činí aktivní kroky pro ochranu prostředí, ve kterém žijeme. Nyní Roots&Shoots konečně startuje i v České republice.

,,Každý z nás je důležitý, každý má svou určitou roli a každý může učinit změnu," vyzvala na závěr Jane Goodall české publikum.

Pojďme společně s Jane a šimpanzi do toho!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů