Úterý, 19. března 2024

Prosincová Priorita se věnuje Monitorovacímu výboru OPŽP i stavu životního prostředí

Hlavní zpráva ze zasedání Monitorovacího výboru OPŽP 2014-2020 zní, že v příštím roce bude formou dotací do českého životního prostředí, ale i ekonomiky investováno z operačního programu minimálně 20 miliard korun.

Prosincová Priorita se věnuje Monitorovacímu výboru OPŽP i stavu životního prostředí

To značí, že v příštím roce dojde k realizaci první velké vlny projektů.

Priorita dále obsahuje informace o aktuální výzvě z Národního programu Životní prostředí. Ta obcím nabízí kofinancování ve výši 10 procent na projekty územních studií krajiny, na něž obce již získaly dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu v gesci Ministerstva pro místní rozvoj.

V rozsáhlém textu se měsíčník zabývá i Zprávou o stavu životního prostředí v roce 2015, kterou každoročně připravuje CENIA. Zpráva říká, že stav životního prostředí v Česku se v roce 2015 nezhoršil, ale ani nijak zásadně nezlepšil. Své k tomu na stránkách Priority přidává ministr životního prostředí Richard Brabec i editorka a jedna z autorek Zprávy o stavu životního prostředí v ČR Tereza Ponocná z CENIA.

Priorita nabízí i zajímavý článek o interaktivní vzdělávací stezce Cesta Úhoře, která byla zbudována za podpory Operačního programu Životní prostředí. V pravidelné reportážní rubrice se čtenáři dozví mnoho zajímavostí nejen o úhořích. V této souvislosti pak nejsou bez zajímavosti i další informace o již na leden připravovaných výzvách v prioritní ose 4 operačního programu, v nichž dojde i na projekty zprůchodnění našich řek pro ohrožené druhy. Jedním z nich je právě i náš úhoř říční.

Priorita č. 12/2016

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů