Úterý, 19. března 2024

Stanovisko MŽP k ohlašování přepravy nebezpečných odpadů od roku 2017

Ministertsvo životního prostředí vydalo aktuálně podrobnější sdělení k zajištění plnění ohlašovací povinnosti při přepravě nebezpečných odpadů od ledna roku 2017, tedy v době, kdy ještě nebude funkční elektronický systém ohlašovaní, přepokládaný zákonem.

Stanovisko MŽP k ohlašování přepravy nebezpečných odpadů od roku 2017

Odbor odpadů Ministerstva životního prostředí (dále jen ,,MŽP") vydává toto sdělení k zajištění jednotného výkladu k plnění ohlašovací povinnosti při přepravě nebezpečných odpadů od 1. ledna 2017.

Od 1. ledna 2017 je možné postupovat pouze podle § 40 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 223/2015 Sb. (dále jen ,,zákon o odpadech"), přeprava nebezpečných odpadů by tedy měla být ohlašována prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (dále jen ,,ISPOP"). Jelikož elektronický systém pro ohlašování přepravy nebezpečných odpadů (modul v ISPOP) není v současnosti připraven k plnému provozu, vydává odbor odpadů MŽP toto sdělení k plnění dané ohlašovací povinnosti.
Ustanovení § 40 odst. 8 zákona o odpadech stanovuje režim při přerušení provozu ISPOP - elektronického systému ohlašování přepravy nebezpečných odpadů. Tento režim bude od 1. ledna 2017 jako jediný možný využíván povinnými osobami při přepravě nebezpečných odpadů až do doby spuštění pilotního provozu nového elektronického ohlašovacího systému. Povinné osoby budou plnit své zákonné povinnosti při ohlašování přepravy nebezpečných odpadů v souladu s § 40 odst. 8 zákona o odpadech.
Odesílatel nebezpečného odpadu vyplní ohlašovací list, jeden potvrzený ohlašovací list si ponechá jako doklad o předání nebezpečného odpadu a druhý ohlašovací list přiloží k zásilce nebezpečného odpadu a po dokončení přepravy si tento ohlašovací list ponechá příjemce nebezpečného odpadu.
Každá zásilka nebezpečného odpadu bude vybavena listinnou verzí ohlašovacího listu. Odesílatel u sebe uchovává ohlašovací listy od odeslaných zásilek nebezpečného odpadu. Příjemce u sebe uchovává ohlašovací listy od převzatých zásilek nebezpečného odpadu.
MŽP stanovilo vyhláškou č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ,,vyhláška") podobu a rozsah informací ohlašovacího listu, které musí listinný doklad přiložený k zásilce obsahovat (příloha č. 26 k vyhlášce).

Platnost a účinnost sdělení

Toto sdělení nabývá platnosti a účinnosti dnem 1. ledna 2017 a trvá do vydání nového sdělení odboru odpadů oznamujícího spuštění pilotního provozu elektronického systému ohlašování přepravy nebezpečných odpadů v rámci ISPOP.
K povinnosti doplnění údajů o přepravě nebezpečných odpadů v rozsahu ohlašovacích listůdo spuštěného nového informačního systému ohlašování přepravy nebezpečných odpadů
bude následně vydáno stanovisko odboru odpadů MŽP.

Ke stažení

Aktuální sdělení MŽP k ohlašování přepravy nebezpečných odpadů, ze dne 12.12.2016 oodp-sdeleni-mzp-epno-20161219.pdf [ 338.93 kB ]
Předchozí sdělení MŽP k ohlašování přepravy nebezpečných odpadů, ze dne 2.11.2016 odpoved-mZp.pdf [ 225.84 kB ]
Dotaz ČAOH na MŽP ve věci ohlašování přepravy nebezpečných odpadů, ze dne 4.10.2016 dopis-na-mZp---dotaz-k-eepno-pro-web.pdf [ 216.89 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz) s využitím sdělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů