Úterý, 19. března 2024

Soutěž YPEF má za sebou úspěšný rok

Soutěž YPEF má za sebou úspěšný rok

6. ročník evropské soutěže YPEF - Mladí lidé v evropských lesích v České republice byl ukončen mezinárodním kolem v Lotyšsku, které se konalo pod patronací lotyšských státních lesů (Latvijas valts meži) v podzimních měsících tohoto roku. Českou republiku reprezentovalo vítězné družstvo z národního kola z České lesnické akademie Trutnov ve složení Nina Ryšavá, Pavel Brabec a Daniel Janík.

V evropském finále soutěží mezinárodní týmy určené losem. Naši zástupci se soutěže zúčastnili v týmech spolu s účastníky z Rakouska, Rumunska a Ukrajiny. Výsledkem bylo výborné 4. a úspěšné 9. místo z 12 týmů zapojených do soutěže. Celá soutěž probíhala ve zkráceném časovém prostoru daném pořadateli, bylo během jednoho večera a následujícího dne bylo zvládnuto rozlosování, příprava a prezentace banneru včetně terénní soutěže spojené s vyplňováním testových otázek.

V rámci letošního ročníku soutěže YPEF se na území ČR uskutečnilo 30 místních a 6 navazujících regionálních kol. Vše vyvrcholilo národním kolem v Kostelci nad Černými lesy 14. a 15. června 2016. Do soutěže se podařilo zapojit 120 středních a základních škol a přes 1 000 účastníků. Větší účast na národní úrovni zaznamenali v tomto ročníku již jen v Lotyšsku.

Ing. Draštík, předseda ČLS, která je národním koordinátorem této soutěže k tomu uvedl: ,,Soutěž by se nemohla konat bez podpory MZe a za úzké spolupráce s LČR, VLS, LDF ČZU, FLD Mendelu, SLŠ Hranice, VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga Písek, ČLA Trutnov, SLŠ Žlutice a technické pomoci ÚHÚL. Tato spolupráce je velkým přínosem pro zapojení stále většího počtu žáků a studentů. Stále se snažíme naplňovat motto tohoto vědomostního klání, které je - YPEF je soutěž pro všechny zvídavé školáky!"

7. ročník soutěže školního roku 2016/2017 začne místními koly v lednu 2017. Regionální kola proběhnou v období března a dubna opět na středních lesnických školách v Hranicích, Písku, Trutnově a Žluticích, na Mendelu v Brně a na ČZU v Praze. Národní kolo proběhne v červnu tradičně v Kostelci nad Černými lesy. Přihlašování bude spuštěno začátkem prosince ve webové aplikaci www.ypef.cz. Pro aktuální ročník byla mírně upravena pravidla v oblasti věku soutěžících tak, že důležitější než věk je navštěvovaný ročník základní a střední školy.

Evropské finále se uskuteční koncem září 2017 v jednom z nejkrásnějších měst Maďarska v Šoproni, kam bude opět vítězné a nejúspěšnější družstvo České republiky vysláno, aby nás reprezentovalo na mezinárodním poli.

Zdroj: www.cesles.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů