Úterý, 19. března 2024

Američtí lososi mohou přenášet tasemnice

O objevu českých parazitologů píše CNN

Američtí lososi mohou přenášet tasemnice

Parazitologové z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR objevili v lososech na Aljašce tasemnici, která byla dosud známá pouze z opačné strany Tichého oceánu, ze severoasijského pobřeží zejm. Japonska a Ruska. Přinesli tak první důkaz přirozeného výskytu tohoto parazita z rodu škulovců i na území Severní Ameriky. O objev se zajímala americká zpravodajská stanice CNN (http://edition.cnn.com/2017/01/11/health/salmon-tapeworm-food-study/index.html).

Jedná se o parazitického červa Diphyllobothrium nihonkaiense známého ze severního Tichomořského pobřeží Asie (především Ruska a Japonska). Patří mezi škulovce (Diphyllobothriidea), což jsou tasemnice zejména savců, a někteří zástupci mohou napadat i člověka. Zdrojem nákazy jsou tichomořští migrující lososi (r. Oncorhynchus), kteří slouží jako druzí mezihostitelé tohoto parazita. Člověk se může nakazit konzumací tepelně nedostatečně upraveného masa pacifických lososů (například sashimi, sushi atd.). Náš známý Atlantský losos tuto tasemnici nepřenáší.

Parazitolog Roman Kuchta se svým týmem jako první identifikoval tohoto škulovce mimo Asii - na Pacifickém pobřeží Severní Ameriky, kde se migrující tichomořští lososi také vyskytují. A to nejdříve importovaným případem českého turisty, který se nakazil v Britské Kolumbii v Kanadě (Wicht et al. 2008). ,,V roce 2012 jsme se s kolegou Mikulášem Orosem z Košického Parazitologického ústavu Slovenské akademie věd vypravili na Aljašku najít larvy tohoto parazita v tichomořských lososech. Podařilo se nám jednoho jedince nalézt a pomocí sekvencí dvou genů jsme jej identifikovali jako D. nihonkaiense," popisuje Roman Kuchta první důkaz přirozeného výskytu dospělců i larev této tasemnice na území Severní Ameriky (Kuchta a kol. 2017). Podle této studie je pravděpodobné, že většina předchozích případů z této oblasti, identifikovaných jako příbuzný druh D. latum, jsou ve skutečnosti D. nihonkaiense.

,,Škulovci v dospělosti žijí v trávicím traktu člověka a způsobují onemocnění zvané difyllobothrióza, ale v drtivé většině případů nám neškodí nebo způsobují jen trávicí potíže jako bolesti břicha či průjem. Bez jakýchkoli obtíží a symptomů žije s tasemnicí i ředitel našeho ústavu Julius Lukeš, který je experimentálně nakažen druhem D. latum už 3 roky," doplnil Roman Kuchta.

Tento výzkum byl podpořen Grantovou Agenturou České Republiky (P506/12/1632).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů