Úterý, 19. března 2024

Nová studie: glyfosát působí závažné onemocnění jater už při kontaktu s velmi malými dávkami herbicidu Roundup

Nová studie: glyfosát působí závažné onemocnění jater už při kontaktu s velmi malými dávkami herbicidu Roundup

Podle nové studie britských vědců způsobuje dlouhodobé vystavení nízkým dávkám herbicidu Roundup, jehož aktivní složku tvoří glyfosát, poškození jater u krys [1]. Dávka herbicidu způsobující toto onemocnění byla přitom 75 000 krát menší, než jaká je povolena v Evropské unii - konkrétně se jedná o denní dávku čtyř nanogramů glyfosátu na kilogram tělesné váhy.

Jedná se o první studii, která prokazuje spojitost mezi běžnou spotřebou Roundupu a závažnou nemocí jater, konkrétně nealkoholickou tukovou jaterní chorobu (NAFLD). Poukázal na to jeden z autorů studie, doktor Michael Antoniou z King's College London. Připomněl také, že úřady na celém světě přijímají studie toxicity na potkanech jako ukazatele rizik pro lidské zdraví [2].

Glyfosát je navíc klasifikován Světovou zdravotnickou organizací jako pravděpodobný karcinogen. Výrobce Roundupu, firma Monsanto, čelí více než třem desítkám žalob lidí, podle kterých přípravek Roundup s účinnou složkou glyfosát způsobil rakovinu krve [3].

V roce 2015 tvořil v České republice glyfosát téměř 32 % spotřeby všech herbicidů a desikantů [4]. Používá se hojně nejen v zemědělství, ale také na soukromých a veřejných prostranstvích, například i na dětských hřištích. Testování v roce 2013 objevilo glyfosát v moči šesti Čechů z deseti [5]. Jeho používání je přitom často zbytečné, v zemědělství je mnohem bezpečnějším a dlouhodobějším řešením například vhodný výběr a střídání plodin, pěstování smíšených kultur, orba nebo menší umělé hnojení; při sklizni stačí respektovat vhodnou dobu sklizně. Na veřejných prostranstvích lze likvidovat plevel horkou vodou pomocí speciálních napařovacích zařízení.

Hnutí DUHA spolu již s téměř patnácti sty lidmi vyzývá české ministry, aby se zasadili o výrazné omezení spotřeby glyfosátu u nás. Více informací o výzvě a glyfosátu, stejně jako možnost k výzvě se připojit, najdou lidé na stránkách www.parkybezchemie.cz.

Glyfosát má v současnosti v Evropské unii udělenu dočasnou registraci do konce roku 2017, nicméně jednotlivé členské státy jej mohou zakázat nebo omezit samy už nyní. Česká republika ovšem v současné době nestanovuje pro použití glyfosátu žádná omezení.

Doktor Michael Antoniou z King's College London, jeden z autorů studie, řekl:

"Výsledky naší studie jsou velmi znepokojující. Poprvé ukazují kauzální spojení mezi běžnou úrovní spotřeby Roundupu v dlouhodobém horizontu a závažnou nemocí - konkrétně nealkoholickou tukovou jaterní chorobu. Výsledky také naznačují, že regulační orgány by měly přehodnotit hodnocení bezpečnosti herbicidů na bázi glyfosátu."

Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělství Hnutí DUHA, řekla:

"Další studie potvrdila vážné pochybnosti o nezávadnosti glyfosátu, jednoho z nejpoužívanějších herbicidů. Pravděpodobné karcinogenní účinky i souvislost se závažným onemocněním jater, a to dokonce při vystavení tisícinásobně menším dávkám, než jaké jsou povoleny, jsou podle nás dostatečným důvodem, proč bychom měli spotřebu glyfosátu výrazně omezit."

"V současné situaci, kdy víme, že glyfosát je nadužíván a v mnoha případech existují mnohem bezpečnější metody, je nepochopitelným hazardem vystavovat zbytečně veřejnost i životní prostředí glyfosátovým herbicidům."

Poznámky:

[1] Mesnage R, Renney G, Séralini GE, Ward M, Antoniou MN. Multiomics reveal non-alcoholic fatty liver disease in rats following chronic exposure to an ultra-low dose of Roundup herbicide. Scientific Reports, 2016; 6:39328, dostupná na http://www.nature.com/articles/srep39328

[2] http://env-health.org/IMG/pdf/10.01.2017_-_pr_glyphosate_findings_002_.pdf

[3] http://www.huffingtonpost.com/carey-gillam/what-killed-jack-mccall-a_b_9852216.html

[4] Desikanty jsou přípravky používané na dosoušení plodin těsně před sklizní (např. obilovin, řepky ad.). Zdroj statistiky: Statistika Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ).

[5] Více o testování zde: http://www.hnutiduha.cz/aktualne/sest-z-deseti-cechu-ma-v-tele-toxicky-herbicid

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů