Úterý, 19. března 2024

Na antarktické základně jsou už všichni vědci. Stanici navštívili i inspektoři

Na antarktické základně jsou už všichni vědci. Stanici navštívili i inspektoři

V pátek 20. ledna dorazilo zbylých třináct členů letošní vědecké expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Na základnu se přepravili vrtulníkem. Již před několika dny tam přijela čtyřčlenná skupina vědců, která využila pro přepravu chilský armádní ledoborec.
Krátce po příjezdu hlavní části výpravy přiletělo na základnu také deset členů mezinárodní inspekce pracující pod záštitou Komise pro ochranu životního prostředí Antarktidy, kteří velmi kladně ohodnotili stanici především díky vysoké míře využití obnovitelné energie a moderních technologií.

Leteckou přepravu na základnu letos komplikovalo počasí. ,,Dřívější odlet nebyl možný, protože se nad Weddellovým mořem více než deset dní nacházela velmi málo pohyblivá tlaková níže o průměru přes 1000 kilometrů, která způsobovala v této okrajové části Antarktidy nízkou oblačnost, vysoké rychlosti větru a husté sněžení," uvedl vedoucí letošní expedice Daniel Nývlt.

Okolí stanice Johanna Gregora Mendela není pokryto sněhem, stejně tak je oproti letům 2013 až 2015 rozmrzlé i moře před stanicí, které je však pokryté množstvím ledových ker a rozsáhlých polí rozpadlého jednoletého mořského ledu. Výše položené části ostrova jsou ale převážně pod sněhem. Stanice je již plně v provozu a vědecké týmy začaly pracovat v terénu na svých úkolech.

,,Podařilo se nám zprovoznit nový dieselový generátor a pro příbřežní plavbu připravujeme gumové motorové čluny. V příštím týdnu pak plánujeme stanový kemp u jezera Monolith vzdáleného asi 15 kilometrů od stanice, který umožní vědcům efektivněji pracovat na okolních ledovcích a vzdálenějším okolí stanice," přiblížil činnost na stanici Nývlt.

Letošní expedice má sedmnáct členů, kromě Masarykovy univerzity se budou výzkumu v Antarktidě věnovat dva vědci z Univerzity Karlovy a také dva zahraniční odborníci, ze Slovenska a Turecka, kteří se expedice účastní na pozvání Českého antarktického nadačního fondu. Zkoumat budou klima, ledovce či rozšíření rostlin na ostrově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů