Úterý, 19. března 2024

Bohumínským školákům upravují vzduch rekuperační jednotky

Bohumínským školákům upravují vzduch rekuperační jednotky

Bohumín na Karvinsku, který se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, zakoupil do jedné ze svých základních škol rekuperační jednotky. Školákům a kantorům mají zajistit čistý vzduch. Pro pilotní projekt si město vybralo školu na třídě Dr. E. Beneše, která je na rušné komunikaci v centru města, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lucie Kolková.

Za čtyři speciální výměníky, které filtrují vzduch a dokážou zachytit i škodlivé látky včetně prachových částic, město zaplatilo 600.000 korun. Roční provoz vyjde řádově na tisíce korun. "Výuka při otevřených oknech u tak rušné silnice a v prašném prostředí je opravdu obtížná. Ovšem když se nevětrá, tak je náročné udržet pozornost nejen pro učitele, ale i pro žáky. Proto jsme se s městem dohodli, že otestujeme ve čtyřech třídách druhého stupně, kam chodí přibližně stovka dětí, speciální skříně na výměnu vzduchu," uvedla ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

Pokud bude projekt úspěšný, chce město rekuperační jednotky pořídit i u dalších škol, například u rušných komunikací nebo tamních železáren. "Fungování jednotek a vliv na školáky a učitele prozatím testujeme, po půl roce si jej pak vyhodnotíme a vytipujeme další třídy a školy, kam bychom přístroje mohli pořídit. Měly by mít i pozitivní vliv na zdraví dětí, ty by neměly být tolik nemocné, přínosem by měly být i pro alergiky, protože přístroje vzduch umí očistit také od alergenů a pylů," uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Na jednoho žáka je zapotřebí vyměnit 20 až 30 metrů krychlových vzduchu za hodinu. Vzduch vyčištěný s pomocí jednotek lze podle výrobce kvalitou přirovnat k vzduchu vhodnému pro alergiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů