Úterý, 19. března 2024

Prodej aut na alternativní pohon v EU loni vzrostl, v ČR klesl

Prodej aut na alternativní pohon v EU loni vzrostl, v ČR klesl

Prodej nových osobních aut na alternativní pohon v evropských zemích loni stoupl o 6,7 procenta na 686.820 vozů. V Česku naopak prodej aut v této kategorii klesl o 4,6 procenta na 5090 vozidel. Země tak skončila na 16. místě v Evropě. Vyplývá to z údajů sdružení evropských výrobců automobilů ACEA.

Nejvíce se vozidla s alternativním pohonem přes 12procentní meziroční pokles uplatňují v Itálii, kde se loni prodalo 185.416 aut na elektřinu nebo zemní plyn či LPG. Následují Velká Británie s růstem o 22 procent na 88.919 vozů a Francie, která zvýšila prodej o procento na 81.638 aut.

Nejvíce elektromobilů se loni prodalo v Norsku, kde jejich odbyt vzrostl o třetinu na 44.908 vozů. Na druhém místě je Velká Británie s 36.917 vozidly a třetí Francie s prodejem 29.189 aut. Meziroční růst se v těchto zemích pohyboval kolem 28 procent. Česko skončilo na 18. místě s poklesem prodeje o 33 procent na 200 elektromobilů. Na trhu hybridů byla ČR na 19. místě.

"Prodeje vozidel s elektrickým pohonem nejsou v České republice na žádoucí úrovni. Příspěvky na koupi osobních automobilů vypsané ministerstvem životního prostředí ve výši 100 miliónů Kč zřejmě tento stav zásadním způsobem nezmění," podotkl nezávislý analytik Antonín Šípek.

Prodej nových osobních aut v Česku loni vzrostl o 12,5 procenta na rekordních 259.693 vozů. Podíl vozů s benzinovým motorem byl 54,6 procenta, s dieselovým motorem mírně klesl na necelých 43 procent. Podíl hybridů byl 0,6 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů