Úterý, 19. března 2024

Ředitelé: Chceme dál chránit skutečné národní parky

Ředitelé: Chceme dál chránit skutečné národní parky

Na poslankyně a poslance Parlamentu ČR se společným dopisem v pátek obrátili ředitelé všech čtyř českých a moravských národních parků Pavel Benda (České Švýcarsko), Jan Hřebačka (Krkonoše), Pavel Hubený (Šumava) a Tomáš Rothröckl (Podyjí) se žádostí o podporu sněmovní verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla pro fungování národních parků.

Sněmovna bude v nejbližších dnech rozhodovat o konečné podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla fungování národních parků. Poslanci mají na stole verzi, kterou schválili na začátku prosince, ale také verzi pozměněnou v polovině ledna Senátem. Zatímco sněmovní verze významně zlepšuje současnou situaci, senátní verze by ji významně zhoršila, shodují se všichni čtyři ředitelé správ národních parků.

,,Národní parky zaujímají prostor pouhého 1,5 % území naší země.Tady chráníme to nejcennější, co v naší přírodě zbývá. Senátní verze novely bohužel narušuje samotnou podstatu pojmu národní park, když navrhuje z nich udělat jakési regionální rozvojové agentury. Všude na světě je ale primárním cílem existence národního parku ochrana přírody a jejích přirozených procesů," říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Novela vznikala téměř dva roky v těsné spolupráci legislativcůMŽP s lidmi z praxe ochrany přírody v národních parcích. Poté ji dalších 18 měsíců podrobně prodiskutovávali poslanci ve Sněmovně a nakonec 2. prosince 2016 schválili ve znění, které je podle ředitelů národních parků pro ochranu nejcennějších součástí české a moravské přírody prospěšné.

,,Senátní verze zákona by právní situaci v ochraně národních parků vrátila o třicet let zpátky, rozhodně před rok 1991, kdy vznikl současný zákon o ochraně přírody a krajiny. A to snad opravdu nikdo nemůže vážně chtít,"říká ředitel Správy NP Podyjí Tomáš Rothröckl.

,,My chceme vést opravdové národní parky a spolu s kolegy na jejich správách pečovat o přírodu tak, jako se pečuje o nejcennější kulturní památky. Na Řípu taky přece nepostavíme bobovou dráhu, protože je to teď víc in, než románské rotundy," říká ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Ředitelé národních parků se proto rozhodli společně vyzvat všechny poslance, aby nepodpořili novelu zákona o ochraně přírody ve verzi, v níž ji Sněmovně v polovině ledna vrátil Senát, ale naopak setrvali u původní verze, kterou velkou většinou hlasů sami schválili na začátku prosince 2016. ,,Poslanci odvedli skvělou práci. Sluší se jim za to poděkovat. Pevně věříme, že se to podaří teď dotáhnout do úspěšného konce a národní parky v Česku budou mít zákon lepší, než máme teď. Že se naopak neobrátíme o 180 stupňů vzad. To by byl nejen nesmysl, ale taky velký průšvih," říká ředitel Správy NP České Švýcarsko Pavel Benda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů