Úterý, 19. března 2024

Stát bude dál platit svým podnikům újmy kvůli ochraně přírody

 Stát bude dál platit svým podnikům újmy kvůli ochraně přírody

Stát bude dál platit státním organizacím mnohamilionová odškodnění za to, že je při hospodaření omezuje ochrana přírody. Prosadil to Senát, když Sněmovna dnes nepřehlasovala jeho veto vládní novely o ochraně přírody, jež měla tyto platby zrušit. Senátoři vesměs označovali předlohu za problematickou a diskriminační, založila by podle nich nerovnost vlastnictví.

Újma, kterou by mohly požadovat po státu státní instituce spravující státní pozemky, může dosahovat podle vyčíslení až 350 milionů korun ročně. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je nelogické a absurdní, když stát platí vlastně sám sobě. "Vytahuje peníze z jedné kapsy a dává si je do druhé," uvedl. Snížení administrativní zátěže by podle něho znamenalo roční úsporu zhruba 4,7 milionu korun. "Je načase zastavit tento státní incest," podpořil vládní normu také sněmovní zpravodaj Robin Böhnisch (ČSSD).

Senát navrhl zamítnutí novely drtivou většinou hlasů přítomných členů. Podle Jitky Seitlové (za KDU-ČSL/SZ) byly důvodem pochyby o jejím souladu s listinou základních práv. Předloha zavádí dvojí právní režim nakládání s pozemky, zdůraznila. Za správný krok označil verdikt horní komory ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud je nelogické, že stát v podstatě platí sám sobě, pak by například státní podnik Lesy České republiky neměl platit daně, řekl. Ke kritikům se připojil také poslanec Jan Zahradník (ODS), podle něhož může novela otevřít do budoucna prostor pro vyloučení úhrady škody i jiným vlastníkům, například obcím.

Proti senátnímu vetu hlasovalo 68 ze 159 přítomných poslanců. Pro jeho přehlasování je nutných nejméně 101 hlasů.

Na většině státních pozemků hospodaří Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR nebo Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Státní podnik Lesy ČR každoročně uplatňuje podle dřívějších informací náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun. Vojenské lesy by přišly podle důvodové zprávy až o 30 milionů korun ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů