Úterý, 19. března 2024

Šlapanice chtějí koupit areál ICEC, je v něm ekologická zátěž

 Šlapanice chtějí koupit areál ICEC, je v něm ekologická zátěž

Šlapaničtí zastupitelé budou příští týden ve středu schvalovat koupi šestihektarového průmyslového areálu ICEC, který ohrožuje okolí velkou ekologickou zátěží a který už léta slouží víceméně jen ke skladování. S majitelem areálu se město dohodlo na ceně 800.000 eur (21,7 milionu Kč). Náklady na odstranění ekologické zátěže se odhadují na 120 milionů korun, řekla ČTK starostka Michaela Trněná (Čisté Šlapanice).

Politická shoda však před hlasováním mezi šlapanickými politiky není. Proti je téměř kompletní opozice, která kritizuje narychlo svolané mimořádné zastupitelstvo a také cenu, kterou je nutné za koupi a dekontaminaci zaplatit. "Těmto obavám rozumím, ale jde o částku srovnatelnou například s rekonstrukcí školy. Myslím, že se není čeho obávat a neměli bychom z toho vycouvat. Úvahy o odkupu areálu se táhly už v minulosti několika volebními obdobími," řekla Trněná.

Areál je v podstatě uprostřed města u ulice Nádražní. V roce 1872 zde vznikl cukrovar. Po 60 letech skončil a začala zde výroba střešních lepenek, podlahových krytin a destilace dehtu. Během druhé světové války údajně firma dodávala impregnační materiály německé armádě a do této doby spadá vznik ekologické zátěže. Po válce se zde stále destiloval dehet a vyráběla dehtová lepenka. Kvůli velmi nepříznivému dopadu na životní prostředí výroba v roce 1962 skončila. Poté sloužil areál pro papírny, které skončily v 90. letech, a od roku 1998 se areál pronajímá pro skladování či drobnou výrobu.

Zamořily jej látky, které vznikaly při výrobě dehtu, protože byly vypuštěny do bývalých cukrovarnických lagun. Kvůli tomu dnes lidé v okolí nesmí používat vodu ze studní ani k zalévání zahrádek. "Město se dřív snažilo areál ovlivňovat jako účastník různých řízení, ale ukázalo se, že to lze pořádně pouze tehdy, bude-li vlastník," řekla Trněná.

Pokud by zastupitelé zvedli ruku pro odkup, je potřeba aktualizovat studii ohledně stavu areálu, revidovat projekt na sanaci a pak by se začalo čistit. Loni šetření České inspekce životního prostředí potvrdilo, že kontaminace se projevila i na levém břehu řeky Říčky, ač je tam norná stěna. Také zastupitelstvo bude schvalovat vznik městské společnosti s ručením omezeným, která by se o areál starala.

Co by mohlo na území v budoucnu vzniknout, není dosud dané. "Rozhodně zde může být něco přínosnějšího než výrobně-logistický areál," poznamenala Trněná. Plánuje vypsat architektonickou soutěž a zpracování územní studie.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů