Úterý, 19. března 2024

Praha upravila hranice přírodní památky Komořanské tůně

Praha upravila hranice přírodní památky Komořanské tůně

Pražští radní tento týden upravili hranice přírodní památky Komořanské a modřanské tůně. Důvodem byla chyba, kvůli níž vznikl nesoulad mezi vymezením památky pomocí souřadnic a vymezení pomocí jednotlivých parcel. Pro vlastníky nemovitostí uvnitř hranic památky se nic nemění. O vyhlášení lokality přírodní památkou rozhodlo vedení města v září 2014.

Na chybu přišli magistrátní úředníci ve chvíli, kdy začali prověřovat možnosti stavby silničního propojení Komořan s Pražským okruhem. Chyba byla následně nalezena rovněž v seznamu souřadnic definujících ochranné pásmo památky. Všechny chyby dnešní rozhodnutí radních napraví. V platnost vejdou do 15 dnů.

Komořanské a modřanské tůně zabírají na pravém břehu Vltavy 14 hektarů. V oblasti se nacházejí vzácné mokřady a tůňky, v nichž žijí chráněné druhy rostlin a zvířat. Lokalita je domovem řady obojživelníků a ptáků. Někteří živočichové a rostliny jsou zapsáni na Červeném seznamu zvláště ohrožených druhů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů