zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zlepšují důsledné kontroly kvalitu nabízených zahraničních potravin?

13.03.2017
Zemědělství
Zdraví
Zlepšují důsledné kontroly kvalitu nabízených zahraničních potravin?

Kontroly potravin, které provádí státní kontrolní orgány, mají viditelné výsledky. Kvalita potravin nabízených na českém trhu se zlepšuje a závadných či dokonce nebezpečných produktů ubývá...

Bezpečnost potravin je v České republice mediálně ostře sledovaným tématem. Řada pochybení výrobců či prodejců v minulých letech a tlak spotřebitelů na nákup kvalitnějších potravin vedly k zintenzivnění kontrol těchto produktů ze strany státních orgánů. Že se jednalo o krok, který trh českých potravin pro své zkvalitnění potřeboval, je patrné z výsledků kontrol z posledních období.

Jako příklad je možné uvést často diskutovaný med, jehož prodej na konci roku 2015 zasáhla aféra s přítomností reziduí antibiotik a přimícháváním ukrajinského medu. Následné šetření sice ukázalo, že se jednalo spíše o nafouknutou mediální bublinu, intenzivní kontroly výroby medu ale pokračovaly i nadále. Od té doby provedla Státní veterinární správa přes 270 kontrol ve zpracovnách medu a zaznamenala pouze 4 pochybení, týkající se přítomnosti bakterie způsobující včelí mor a cizorodých látek.

Podobné výsledky můžeme vidět i ve Zprávě o stavu zemědělství v ČR za rok 2015, kterou právě projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu. Jako zpravodaj tohoto sněmovního tiskujsem se zprávou důkladně obeznámen a zaměřil jsem se v procesu projednávání právě na kvalitu a bezpečnost potravin.

Dva nejvýznamnější kontrolní orgány - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS) provedly za rok 2015 tisíce kontrol. V případě SZPI se jednalo o počet kontrol v potravinářských podnicích, provozovnách společného stravování, celních skladech a internetových obchodech převyšující 43 000, při nichž zjistila přibližně 3 800 šarží nevyhovujících výrobků především z řad cukrovinek, dehydratovaných výrobků či vína a nealkoholických nápojů.

velká

Státní veterinární správa provedla téměř 9 000 kontrol zařízení stravovacích služeb a zjistila necelých 3 500 závad většinou charakteru špatné dohledatelnosti původu produktů a jejich nevhodného skladování. SVS zároveň provádí kontroly živočišných produktů a kontroly zvířat porážených na jatkách. Prvních zmíněných bylo přibližně 47 000 (včetně mimořádných kontrol), v druhém případě zkontrolovala přes 100 milionů kusů zvířat a jako nevhodné vyřadila asi 1,5 milionu kusů. Na co mají kontroly zřejmě opravdu velký vliv je přítomnost cizorodých látek v živočišných potravinách. Produktů obsahujících tyto látky bylo zajištěno velmi nízké množství, což můžeme označit právě za úspěšný výsledek kontrol.

Přísné a důsledné kontroly státními orgány považuji za klíčové pro zajištění bezpečnosti potravin a naplnění koncepčních plánů na ochranu zdraví obyvatel České republiky. Zároveň jsem přesvědčen, že tyto kontroly v kombinaci s tlakem spotřebitelů na kvalitu výrobků povedou do budoucna k vyšší kvalitě zahraničních potravin v nabídce našich obchodů.

Miloš Babiš, poslanec Parlamentu České republiky

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
19
9. 2018
19-20.9.2018 - Konference
Žďár nad Sázavou, hotel Jehla
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí