Úterý, 19. března 2024

Černá růže roste jen na jediném místě světa, hrozí jí zánik

Černá růže roste jen na jediném místě světa, hrozí jí zánik

Jen na jediném místě na světě, v turecké obci Halfeti, rostou růže, které vždy během léta ztmavnou až do černa. Těchto vzácných černých růží je velmi málo a hrozí jim zánik. Proto turečtí vědci pracují na projektu, jehož cílem je tuto odrůdu zušlechtit a moci ji pak pěstovat ve velkém. Informoval o tom list Hürriyet.

Černá růže z Halfeti, jíž se také říká Arabská nevěsta či Arabská kráska, rostla v obci Halfeti na jihovýchodě Turecka. V roce 2000 ale byla tato obec kvůli výstavbě přehrady téměř celá zatopena. Její obyvatelé si cibulky vzácných růží vzali s sebou do nového města, které vzniklo jen asi 10 kilometrů od původní vesnice. Jaké bylo ale jejich překvapení, když se růže během léta z tmavě rudých nezměnily v černé.

V původní obci totiž měly černé růže speciální složení půdy zavlažované vodou z řeky Eufrat. Před zánikem zachránili vzácnou růži tím, že ji opět začali pěstovat ve sklenících co nejblíže původnímu místu. Tam se ale nedá pěstovat ve velkém množství.

"Chceme získat novou odrůdu karagül (černé růže) s odolnějšími vlastnostmi jejím křížením s jinými tmavě rudými druhy," uvedl Serhan Işikan, ředitel společnosti TAGEM, která v tamním okrese Şanliurfa pěstuje růže.

Černé růže pak bude firma pěstovat ve sklenících, v nichž budou speciální podmínky řízeny počítačem. "Dostali jsme už mnoho zakázek na černé růže, když se o tomto projektu doslechli zákazníci ve světě. Ale nechceme zatím uzavírat smlouvy, dokud nebude projekt dokončen," řekl Işikan, který doufá, že projekt bude úspěšný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů