Úterý, 19. března 2024

Komise schválila český režim státní podpory pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v hodnotě 420 milionů eur

Komise schválila český režim státní podpory pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v hodnotě 420 milionů eur

Evropská komise podle pravidel EU pro státní podporu schválila český režim podpory pro výrobu elektřiny ve vysoce účinných zařízeních kombinované výroby tepla a elektřiny. Komise dospěla k závěru, že opatření podpoří cíle EU v oblasti energetiky a změny klimatu, aniž by nepatřičně narušovalo hospodářskou soutěž.

Česká republika oznámila Komisi režim podpory v listopadu 2016. Režim podporuje výrobu elektřiny ve vysoce účinných zařízeních kombinované výroby tepla a elektřiny uvedených do provozu v období od ledna 2016 do prosince 2020. Celkový rozpočet režimu ve výši 420 milionů eur je financován jednak z příplatku vybíraného od spotřebitelů elektřiny, jednak z příspěvků ze státního rozpočtu ČR.

Provozovatelé zařízení na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v rámci režimu obdrží fixní příplatek k tržní ceně elektřiny. Aby se náklady státu udržely na minimu, bude tento příplatek ve vztahu k hlavním nákladovým položkám každoročně aktualizován.

Vysoce účinná kombinovaná výroba elektřiny a tepla napomáhá zvyšovat energetickou účinnost, snižovat emise CO2 a vede k vyšší úrovni ochrany životního prostředí.

Komise uznala, že opatření napomůže České republice dosáhnout cílů v oblasti životního prostředí a změny klimatu do roku 2020 v souladu s cíli EU. Režim zároveň zamezí nepatřičnému narušení hospodářské soutěže, neboť bude výhodný pro řadu různých subjektů na trhu.

Souvislosti

Pokyny Komise pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky z roku 2014 umožňují členským státům za určitých podmínek podpořit výrobu elektřiny z kogeneračních zařízení.

Komise nedávno přijala řadu dalších režimů podpory České republiky v oblasti energetiky, které jsou zaměřeny na vyšší ochranu životního prostředí. Konkrétně se jedná o podporu pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů (SA.40171), podporu pro vodní elektrárny (SA.43182) a podporu pro malé bioplynové stanice (SA.43451).

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti údajů, bude nedůvěrné znění tohoto rozhodnutí zveřejněno pod číslem SA.45768 v rejstříku státních podpor (State Aid Register) na internetových stránkách věnovaných hospodářské soutěži. Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie lze také nalézt ve specializovaném elektronickém týdeníku State Aid Weekly e-News.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů