Úterý, 19. března 2024

Příroda chrání před povodněmi i suchem, obohacuje i inspiruje. Vyfoťte to a své úlovky posílejte do fotosoutěže NATURE@work

Příroda chrání před povodněmi i suchem, obohacuje i inspiruje. Vyfoťte to a své úlovky posílejte do fotosoutěže NATURE@work
Zachyťte na fotografii, čím vás příroda obohacuje, a přihlaste se do soutěže NATURE@work, kterou každoročně pořádá Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Tématem letošního ročníku soutěže je vliv přírody a přihlásit se může každý občan EU starší 18 let. Vítězové jednotlivých kategorií NATUREprovides, NATUREprotects a NATUREinspires) mohou získat finanční odměnu ve výši 1000 eur. Cílem soutěže je upozornit na roli, jakou v našem životě hraje příroda. Ta nám poskytuje např. čistý vzduch a pitnou vodu, oblečení, potraviny a materiály pro stavbu obydlí. Mezi další velmi významné přínosy patří například role přírody při zmírňování dopadů změny klimatu.

Cílem každoročně pořádané fotografické soutěže agentury EEA je zamýšlet se nad různými otázkami z oblasti životního prostředí. Tématem letošního ročníku soutěže je vliv přírody. Věděli jste, že zelené plochy ve městech a jejich okolí pomáhají chránit naše domovy před povodněmi, protože vstřebávají nadbytečnou vodu ze záplav? Nebo že stromy a městské parky pomáhají během veder snižovat teploty v městských oblastech? Příroda je díky své nezpochybnitelné kráse a bohaté rozmanitosti také zdrojem inspirace - nejenom v umění, ale i při navrhování některých strojů, domů a mnohých inovačních řešení.

Fotografické soutěže NATURE@work se mohou zúčastnit všichni občané EU starší 18 let. Přihlásit se mohou s fotografiemi k některému z těchto tří témat:

1. NATUREprovides (PŘÍRODA poskytuje): Dokážete na fotografii zachytit, čím nás příroda obohacuje a co z toho je pro vás nejcennější?

2. NATUREprotects (PŘÍRODA chrání): Všimli jste si, jak vás okolní příroda - na venkově nebo ve městě - chrání?

3. NATUREinspires (PŘÍRODA inspiruje): Objevili jste ve vašem okolí nějaký výsledek lidské činnosti inspirovaný přírodou?

Vítězové jednotlivých kategorií obdrží finanční odměnu ve výši 1000 eur, přičemž 500 eur je připraveno na Cenu veřejné volby a Cenu mládeže. Své fotografie můžete zasílat až do 15. srpna 2017. Všechny příspěvky mohou být používány agenturou EEA a jejími partnery v celé Evropě. Více informací o tom, jak se do soutěže přihlásit, a její pravidla najdete na tomto odkazu.

Vítěze loňské fotografické soutěže 'My City' najdete zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů