Pátek, 29. března 2024

Czech Press Photo vyhlásí novou soutěž pro přírodní snímky

Czech Press Photo vyhlásí novou soutěž pro přírodní snímky

Čeští fotografové, kteří se věnují přírodě, vystaví své snímky v prostoru Czech Photo Centre v pražských Butovicích. Provozuje ho pořadatel fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo. Spolu se zahájením výstavy, která bude přístupná od 4. dubna do 14. května, vyhlásí novou soutěž. Pod názvem Czech Nature Photo osloví nejlepší české fotografy, kteří se zaměřují na fotografování přírody, sdělil ČTK za pořadatele Radek Polák.

Výstava bude mít stejný název jako nová soutěž. Mezi autory na výstavě budou držitelé řady domácích i zahraničních ocenění - Petr Bambousek, Michal Krause, Dan Materna, Ondřej Prosický, Rostislav Stach a Václav Šilha.

"Ve spojení se soutěží Czech Press Photo sdružujeme i nejlepší české a slovenské fotografy přírody. Jsme přesvědčeni, že o přírodu je nutné pečovat. Proto chceme dlouhodobě dělat vše pro to, aby si lidé již od svého dětství uvědomovali, že jsou součástí přírody, aby byli seznámeni s jejími krásami a mohli si k ní vytvořit silně pozitivní vztah," řekla k projektu Czech Nature Photo Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo a současně šéfka Czech Photo Centre.

Zhruba šedesátka vystavených snímků umožní návštěvníkům nahlédnout na všechny kontinenty a spatřit ledovou krásu Antarktidy i Arktidy, pralesy Asie či Jižní Ameriky, africké pláně i půvaby evropské a domácí přírody.

Dan Materna představuje český les, Rostislav Stach kromě české přírody fotografoval přírodu Severní Ameriky, kam se pravidelně vrací. Václava Šilhu zavedla práce s fotoaparátem do Afriky a poté na všechny ostatní kontinenty, včetně tří plaveb, při nichž zachytil přírodu Antarktidy, Jižní Georgie a Jižních Sandwichových ostrovů.

Ledové pláně z opačné strany zeměkoule zase přitahují Ondřeje Prosického, který se v posledních letech opakovaně vydává do arktických oblastí dokumentovat život ledních medvědů. Petr Bambousek zaznamenává řadu let pestrost života v pralesích Asie nebo Střední a Jižní Ameriky.

Součástí doprovodného programu výstavy budou komentované prohlídky pro školy, autorské čtení z knih o přírodě pro děti a série autorských prezentací pro veřejnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů