Pátek, 29. března 2024

Bojová technika brázdí kopec u Znojma, pomůže vzácným rostlinám

 Bojová technika brázdí kopec u Znojma, pomůže vzácným rostlinám

Dva kusy vysloužilé vojenské techniky dnes začaly brázdit Načeratický kopec u Znojma, mají pomoci narušit půdu tak, aby se v lokalitě dařilo vzácným rostlinám. Dohromady za dva dny najedou asi 720 kilometrů. ČTK to řekla vedoucí projektu Marta Kotecká Misíková ze společnosti Beleco.

Načeratický kopec zájemci mohou najít jihovýchodně od Znojma. V minulosti tam vojáci vybudovali tankové cvičiště, terén je v lokalitě velmi rozmanitý a členitý. Pravidelné pojezdy těžké techniky měly na růst rostlin vliv, narušovaly zeminu, a díky tomu omezovaly růst trav a křovin. Dostatek prostoru naopak začaly mít některé chráněné druhy rostlin, jako je třeba koniklec velkokvětý, křivatec český, divizna brunátná, chrpa chlumní a mnohé další.

Jenže v devadesátých letech vojáci lokalitu přestali využívat a prostor začal zarůstat křovisky a rostlinami, které vzácné druhy vytlačovaly. Ekologové proto už dříve přišli s projektem péče založené na pastvě smíšeného stáda ovcí a koz. To ale nestačilo a na řadu přišla těžká vojenská technika.

"Máme k dispozici dvě pásová bojová vozidla pěchoty, tedy BVP. Ty mají za cíl pojezdy narušit zem tak, aby nebyla zarůstána nekvalitními druhy dřevin a rostlin," uvedla Misíková, vedoucí projektu Military LIFE for Nature. Vozy budou v lokalitě jezdit dnes až asi do 17:00, pokračovat se bude ještě ve středu dopoledne.

"Letos plánujeme pojezdy techniky na kopci ještě na podzim, následujících pět let asi jednou ročně. Pro vzácné druhy je důležité, aby ta zem byla pravidelně narušovaná," uvedla Misíková.

Načeratický kopec je na ploše asi 130 hektarů. Kromě chráněných rostlin tam našli domov i vzácní brouci, například krasci, stepní mandelinky či nosatci. Letos vojenská technika už obdobně brázdila lokalitu Pánov u Hodonína, v plánu je tam najet asi 140 hodin ročně. Obě lokality jsou chráněné v rámci evropské soustavy Natura 2000.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů