Čtvrtek, 28. března 2024

ÚOHS podezřívá společnost SUEZ Využití zdrojů z účasti v kartelu

ÚOHS podezřívá společnost SUEZ Využití zdrojů z účasti v kartelu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezřívá společnost SUEZ Využití zdrojů a.s. z účasti v kartelu v oblasti odpadového hospodářství. Vyšetřování se týká výběrového řízení pro společnost Globus. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Krajského soudu v Brně Simony Peškové, kam si SUEZ neúspěšně stěžoval proti přepadovému šetření ÚOHS. Sám ÚOHS k případu uvedl pouze to, že se nevyjadřuje k řízením, která neskončila.

Firma u soudu tvrdila, že ÚOHS vůči ní postupuje nezákonně, což soud zamítl. Z vyjádření Peškové vyplývá, že ÚOHS řízení zahájil loni v červenci, kdy v sídle firmy provedl i místní šetření, při kterém obvykle zajišťuje důkazy. Přepadová kontrola pak směřovala zejména "k problematice výběrového řízení společnosti Globus ČR", což sám Globus nechce komentovat. "V této věci nebudeme podávat žádné informace," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

SUEZ Využití zdrojů a.s. vyšetřování ze strany ÚOHS potvrdil, firma ale popírá, že by se kartelu účastnila. "Obrátili jsme se na soud, protože jsme přesvědčeni, že se ÚOHS v rámci svého vyšetřování dopustil nezákonného zásahu, který spočíval v omezení práv a v překročení pravomocí tohoto úřadu," uvedla mluvčí společnosti Kateřina Kodadová.

SUEZ Využití zdrojů a.s. je součástí mezinárodní skupiny SUEZ působící v oblasti odpadového hospodářství a vodohospodářství. V ČR zaměstnává více než 1000 zaměstnanců a provozuje přes 40 různých technologií pro zpracování, úpravu a odstranění odpadů. Zaměřuje se na zvyšování materiálového využití odpadů. Konsolidovaný obrat v roce 2016 v souladu s mezinárodní metodikou IFRS činil 1,63 miliardy korun.

Firma čelí v případě prokázání kartelu hrozbě pokuty v řádu milionů korun. ÚOHS zřejmě vyšetřuje i další firmy z oboru, o jaké jde, ale nesdělil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů