Úterý, 19. března 2024

OBNOVIT NEBO VYBUDOVAT MĚSTSKÝ PARK PLÁNUJÍ NA 28 MÍSTECH V REPUBLICE

OBNOVIT NEBO VYBUDOVAT MĚSTSKÝ PARK PLÁNUJÍ NA 28 MÍSTECH V REPUBLICE

Obnova parku, veřejné zahrady či nábřeží, které již neplní svou funkci, ale i vybudování zcela nového veřejného prostoru - to jsou dva základní typy záměrů, které se nyní sešly v Nadaci Proměny Karla Komárka. Města, která je předkládají v rámci aktuální grantové výzvy, usilují o získání nadační podpory, jež může pokrýt podstatnou část nákladů spojených s přeměnou veřejného prostoru. Z celé republiky se přihlásilo 28 projektů. Místo, které nadace pomůže proměnit, bude vybráno na podzim.

Nadace Proměny podobné záměry podporuje už od svého založení v roce 2006. Cílem programu Parky je pomáhat s koncepčně řešenou obnovou nebo založením veřejného prostranství, ve spolupráci s odborníky a se zapojením místních lidí. Nadace městům nabízí grant do výše 25 mil. Kč, odborné konzultace a také komunikační podporu několikaletého projektu. Přispívá i na údržbu místa tři roky po dokončení jeho proměny.

O tuto podporu žádá 28 projektů. Následovat bude tříkolové hodnocení, druhé kolo je spojené s obhlídkou vybraných lokalit. Vítěz bude znám letos na podzim. Přehled všech projektů žádajících o podporu je uveden na následující straně.

,,V hodnocení jsme teprve na samém začátku, hrubou představu o projektech už ale máme," shrnuje Karla Kupilíková z Nadace Proměny. ,,Milým překvapením co do celkové kvality jsou mikroregiony, které se do grantové výzvy mohly zapojit vůbec poprvé. Kladně vnímáme také oblast participace, která je důležitým hodnotícím kritériem. V tomto směru se města zlepšují s každou grantovou výzvou. Mimo jiné si začínají uvědomovat, že nejde jen o zapojování obyvatel, ale i zástupců státní správy a samosprávy. Potěšující je i to, že města častěji pracují s brownfieldy."

V počtu podaných projektů vede Středočeský kraj, odkud přišlo celkem sedm žádostí o podporu. Zastoupení mají všechny kraje, kromě Libereckého, Jihomoravského a Zlínského. Sedm projektů se hlásilo i do minulé grantové výzvy v roce 2015. ,,U většiny z nich však není za uplynulé dva roky patrný výraznější posun," doplňuje Kupilíková. ,,Problém spatřujeme hlavně v chápání naší podpory. Bohužel zdejší dotační systém často staví řádné vyplnění kolonek nad kvalitu a obsah projektů. My chceme, aby je města řešila v širších souvislostech, myslela na dlouhodobou udržitelnost proměňovaných míst i sociologické aspekty. Je třeba, aby se do přípravy zapojovalo víc odborníků na oblasti, které daný projekt řeší. Pokud chybí zkušenosti, například se zmiňovanou participací, je dobré přizvat externí odborníky."

Příkladem města, které se žádostí o nadační podporu uspělo až napodruhé, je plzeňský obvod Slovany. Obnova zdejšího Jiráskova náměstí a Klášterní zahrady je nejnovějším projektem podporovaným nadací v programu Parky. K předloňskému úspěchu žádosti přispěla právě i úzká spolupráce s lokálními partnery, které radnice do přípravy projektu postupně přizvala.

Nadace Proměny Karla Komárka, která je financována ze soukromých zdrojů, dosud na rozvoj městských parků rozdělila granty ve výši bezmála 115 mil. Kč. Letos například končí pět let trvající proměna nábřeží řeky Loučné v Litomyšli. Slavnostně se otevře na začátku června.

Další podrobnosti na www.nadace-promeny.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů