Pátek, 19. dubna 2024

Aktuální Metodika hodnocení udržitelných měst - praktický nástroj pro Zdravá města

Aktuální Metodika hodnocení udržitelných měst - praktický nástroj pro Zdravá města

Nová verze Metodiky hodnocení udržitelných měst zohledňuje dosavadní několikaleté zkušenosti s jejím praktickým využitím i aktuální mezinárodní trendy hodnocení udržitelného rozvoje. Metodika vznikla v letech 2010-2011 za podpory Ministerstva životního prostředí a byla pilotována ve Zdravých městech Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice a Vsetín. V minulém roce prošla Metodika celkovou aktualizací a je nyní k dispozici ve verzi 2017. Na zpracování aktualizované verze se kromě autorského týmu Národní sítě Zdravých měst ČR a Univerzity Karlovy - Centra pro otázky životního prostředí podílela skupina 40ti expertů napříč všemi tématy, v rámci nichž hodnocení probíhá.

Unikátní Metodika má přispět k implementaci dokumentů Česká republika 2030, Strategického rámce rozvoje veřejné správy, Koncepce podpory MA21, i celkově Agendy 2030 a SDGs v praxi územní veřejné správy v Česku.

K praktickému uplatnění Metodiky slouží rozsáhlý on-line systém Auditů UR, který vyvinula NSZM a v současné době je již aktivně využíván mnoha municipalitami a regiony. Systém umožňuje nejen evidenci hodnocení UR a odbornou diskusi mezi experty, ale také benchmarking a provazbu s dobrou praxí v jednotlivých tématech v Galerii udržitelného rozvoje.

Více informací o Metodice naleznete ZDE.

Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů