Úterý, 16. dubna 2024

Zdravá města, obce i regiony oslavily Den Země

Zdravá města, obce i regiony oslavily Den Země

Den Země, nejrozsáhlejší mezinárodní kampaň zaměřená na ochranu životního prostředí, připadá každoročně na 22. duben. Poprvé se Den Země slavil v roce 1970 v USA. V současnosti probíhá kampaň ve 192 zemích za pomoci více než 22 tisíc partnerských organizací, do aktivit se zapojuje více než jedna miliarda lidí z celého světa. V České republice se konají oslavy Dne Země již přes 20 let.

Také letos se tradičně ke kampani připojila Zdravá města, obce a regiony, ve kterých se konaly osvětové akce zaměřené na poznávání a ochranu přírody, ale i ekojarmarky, jarní úklidy nebo zábavné ekovýchovné akce pro děti. Zdravá města a obce připravily bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost. Na akcích si jejich účastníci mohli zakoupit faitradové výrobky, ale také typické regionální produkty. Do aktivit souvisejících s oslavami Dne Země se zapojila řada odborných partnerů včetně zoologických zahrad a organizovaných ochránců přírody.

V roce 2017 se do oslav Dne Země zapojilo těchto 29 Zdravých municipalit.

Adamov, Boskovice, Brno, Chrudim, Dobříš, Hodonín, Jihlava, Jilemnice, Kopřivnice, Letovice, Litoměřice, MAS Rozkvět, Prachatice, Praha 08, Praha 18, Praha 20, Prostějov, Rosice, Sázava, Štětí, Tábor, Třebíč, Turnov, Týnec nad Sázavou, Ústí nad Labem, Valašské Klobouky, Vítkov, Vsetín, Znojmo.

Bližší info: www.ZdravaMesta.cz/dze a http://www.earthday.org.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů