Úterý, 19. března 2024

Kaly z lagun v Ostravě se začnou těžit letos, řeší se, co s půdou

Kaly z lagun v Ostravě se začnou těžit letos, řeší se, co s půdou
Odtěžování dalších kalů z lagun po chemičce Ostramo v Ostravě by mělo začít ještě letos. Pro jeho zahájení zbývá vydat jen integrované povolení. Místo, kde se vytěžené kaly spálí, bude brzy vybráno. Zatím ale nebylo rozhodnuto, jak se následně naloží s kontaminovanou zeminou, protože navržené varianty se nelíbí městu ani Moravskoslezskému kraji. Novinářům to dnes v Ostravě řekli ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) a představitelé města, kraje a státního podniku Diamo, který má správu a sanace lagun na starosti.
"Nutnou podmínkou bylo získání stanoviska EIA, které máme. Druhým dokumentem, který musíme získat, je takzvané integrované povolení. To by mělo být vydáno někdy na konci srpna. Tedy pak nebude nic bránit tomu, aby firma AVE CZ, která zakázku vyhrála, mohla začít s odtěžbou těch kalů," řekl ministr.
Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Lidi v okolí obtěžují hlavně zápachem. Čištění lagun provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo už bylo zhruba 200.000 tun kalů. Pak se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, tedy takzvané nadbilanční kaly, se kterými se nepočítalo.
"Proces likvidace kalů spočívá v tom, že kaly se zavápní, tím se stabilizují a potom se převezou k cílovému zpracování, to znamená k spálení," řekl ředitel podniku Diamo Tomáš Rychtařík. Kde se kaly budou spalovat, ještě není jisté. "V současné době jsou známa dvě místa, na kterých probíhají technologické a výkonnostní zkoušky. Až podle toho, jak dopadnou, se rozhodne, kam se kaly povezou," řekl Rychtařík.
Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že větším problémem je v tuto chvíli kontaminovaná zemina, tedy asi 400.000 tun materiálu, který tvoří dno a stěny lagun. "Na úrovni ministerstev byla preferována určitá varianta. Tato varianta nebyla v souladu se záměry Moravskoslezského kraje a Ostravy. Já si myslím, že takový stav je nepřijatelný a že musíme prosazovat a vybrat takovou variantu, která bude v souladu s požadavky a se záměry jak města, tak regionu," řekl ministr Havlíček.
Vlastimil Vyplel
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů