Úterý, 19. března 2024

Prodej elektromobilů v Evropě výrazně stoupl

Prodej elektromobilů v Evropě výrazně stoupl

Prodej elektromobilů v Evropě se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 38 procent po růstu o 2,9 procenta za celý loňský rok. Registrace nových vozů na elektrický pohon v Evropské unii, Norsku a Švýcarsku stouply na 32.627 kusů z 23.703 kusů před rokem. Vyplývá to z oznámení Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA)

K tomuto vývoji přispěla především poptávka po těchto vozech v Německu. Nicméně v oblibě elektromobilů Evropa stále zaostává za USA. Ve Spojených státech se v prvním čtvrtletí prodeje zvýšily o 49 procent na 40.700 kusů, píše agentura Bloomberg. Americký automobilový trh je zhruba 16krát větší než evropský.
Evropské automobilky, jako jsou Volkswagen AG, BMW AG a Daimler AG, se sice snaží výrobu rozšiřovat, zatím se jim však nedaří své plány plnit. Nedaří se prolomit nedůvěru motoristů ve výdrž baterií a jejich neochotu platit vysoké ceny. Evropské vlády proto ohlásily investiční pobídky a přislíbily velké investice do nabíjecí technologie.
Francouzská automobilka Renault uvedla na trh novou verzi vozu Zoe za 23.600 eur (632.000 Kč), který na jedno nabití ujede 400 kilometrů. Starší model ujel na nabití 240 km.
Nejvyšší růst poptávky po elektromobilech zaznamenalo v prvním čtvrtletí Německo, kde se počet registrací více než zdvojnásobil z 2332 na 5060 vozů. V Británii činilo zvýšení 47 procent a ve Španělsku 45 procent.
Přestože poptávka po těchto automobilech rostla v porovnání s celým trhem osobních vozů čtyřnásobným tempem, jejich podíl na celkových prodejích v regionu nedosáhl ani jednoho procenta.
Regionální prodej automobilů na všechna alternativní paliva se podle ECEA v prvních třech měsících zvýšil o 36 procent na 235.438 vozů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů