Úterý, 19. března 2024

Zatmění Slunce prověří 21. srpna americkou energetiku

Zatmění Slunce prověří 21. srpna americkou energetiku

Solární energetiku ve Spojených státech amerických čeká letos jednadvacátého srpna zatěžkávací zkouška. Toho dne totiž dojde k úplnému zatmění Slunce, které zasáhne výhradně území USA.

Obrovský stín se začne pohybovat ráno od západu (zatmění začne v severním Pacifiku) směrem na východ k pobřeží Atlantského oceánu. Tam, kam dopadne, se dočasně prudce sníží výkon solárních parků. Provozovatelé rozvodných sítí se proto musejí připravit na obrovské výkyvy, které by mohly způsobit výpadky v dodávkách proudu, nebo i zhroucení energetické sítě. Platí to především pro Kalifornii, nejbohatší a také nejlidnatější stát americké Unie s více než 39 miliony obyvatel. Tamní operátor rozvodných sítí očekává, že výkon soustavy náhle spadne až o 6000 megawattů. Zhruba tolik, kolik postačuje k zásobování Los Angeles.

Solární elektrárny se v USA podílejí na celkové výrobě necelým jedním procentem, ale ve slunné Kalifornii skoro desetinou. "Musíme včas připravit záložní zdroje, včetně plynových elektráren," upozorňuje Amber Motleyová, manažerka kalifornského provozovatele rozvodných sítí (California Independent System Operator). Podle ní se lze spolehnout také na vodní elektrárny. Tím spíše, že minulá zima zanechala vysoko v horách spoustu sněhu, takže letošní rok je opravdu vodnatý. "Je to pro nás opravdové požehnání," dodává Motleyová.

Provozovatelé rozvodných sítí v USA nyní studují zkušenosti, které před dvěma lety získala Evropa. Zatmění Slunce zde nastalo 20. března roku 2015. Díky tomu, že se na něj energetici připravili, žádné výpadky v dodávkách elektřiny nenastaly. Například Německo, kde výkon solárních parků náhle klesl z 38 200 megawattů na zhruba 15 tisíc, využilo své plynové a vodní elektrárny.

Pravidelně se opakující zatmění Slunce představuje jev, s nímž se musí v energetice vzhledem k rostoucímu podílu soláru v jejím "mixu" počítat. V roce 1979, kdy se nad územím Spojených států zatmělo naposledy, takové starosti nebyly. Solární technologie byla tehdy v plenkách. To bylo v době kdy politici v čele s prezidentem Jimmy Carterem lamentovali nad dopady "ropného šoku" vyvolaném politickým napětím na Blízkém východě i rostoucí poptávkou po tomto palivu.

Z čeho se v USA vyrábí elektřina

(podíl zdrojů v procentech, rok 2016)

Zemní plyn

33,8

Uhlí

30,4

Jádro

19,7

Obnovitelné zdr. celkem

14,9

z toho

vodní elektrárny

6,5

větrníky

5,6

biomasa

1,5

solár

0,9

geotermální energ.

0,4

Ost. zdroje, mj. ropa

1,2

Elektrárenské podniky v USA loni vyrobily 4,08 bilionu kilowatthodin elektřiny.

Státy americké Unie, kde je nejvíce solárních parků

(stav koncem roku 2016, megawattů)

Kalifornie

17 084

Severní Karolína

3016

Arizona

2700

Nevada

2017

New Jersey

1991

Celkový instalovaný výkon solárních zdrojů přesahuje 40 tisíc megawattů.

Zdroj: Agentura pro energetické informace (EIA)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů