Úterý, 19. března 2024

V Českých Budějovicích vzniká nová výzkumná infrastruktura, řeší vztahy mezi půdou a vodou

V České republice je na zemědělské půdě okolo 1,5 % organické hmoty, přičemž ideální podíl by byl dvojnásobný...

V Českých Budějovicích vzniká nová výzkumná infrastruktura, řeší vztahy mezi půdou a vodou

Unikátní vědecké zázemí pro výzkum vztahů mezi půdou a vodou - Výzkumná infrastruktura SoWa (z anglického Soil&Water - půda a voda) se buduje na Biologickém centru Akademie věd ČR v Českých Budějovicích ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Jihočeskou univerzitou, Českou geologickou službou a Ústavem pro hydrodynamiku AV ČR. Hlavním cílem infrastruktury je přinášet komplexní odpovědi na palčivé problémy v dnešní krajině způsobené činností člověka, mezi něž patří např. klesající úrodnost půdy, snižující se schopnost půdy zadržet vodu, eroze, odtok živin z polí, znečištěné vodní plochy a další. Důraz je kladen i na to, aby se vědecké poznatky následně využily v praxi.

Alarmující příklad komplexního ekosystémového problému uvádí Jan Frouz, vědecký ředitel Výzkumné infrastruktury SoWa: ,,Obsah organické hmoty v půdě neustále klesá. V České republice je na zemědělské půdě okolo 1,5 % organické hmoty, přičemž ideální podíl by byl dvojnásobný. Další pokles obsahu organické hmoty může vést k poklesu úrodnosti a schopnosti půd zadržet vodu, zvýší se eroze. Mohlo by dojít až k úplnému rozvratu ekosystémů," říká Jan Frouz s tím, že zadržování organické hmoty v půdě je proto jednou z hlavních strategických priorit České republiky do roku 2030 v environmentální oblasti.

Dalším příkladem může být kvalita vody v Orlické přehradě. ,,Neustále se hledá řešení, jak zlepšit kvalitu vody v přehradě, a tím zlepšit podmínky pro rozvoj turismu. Řešením ale není čistit přímo vodu v přehradě nebo vysazovat dravé ryby, to pomůže jen dočasně. Jediným dlouhodobě udržitelným řešením je změnit způsob hospodaření v povodí, zavést čističky a snížit množství živin a znečištění v přítocích Orlíku. To je jediný způsob, jak vyčistit Orlík," říká Hana Šantrůčková, zástupkyně ředitele infrastruktury SoWa.

Výzkum interakcí mezi půdou a vodou začíná u mikrosvěta v řádu nanometrů (mikrobi, bakterie, chemické látky, atd.) a pokračuje přes jednotlivé ekosystémy (pole, lesy, řeky, nádrže, apod.) až k velkým krajinným celkům v řádech tisíců kilometrů čtverečních. Experimenty provádějí vědci jednak v laboratorních podmínkách v malých pokusných nádobách, jednak mají trvalé experimentální plochy, které studují už desítky let. Aby bylo možné předpovědět chování ekosystémů na úrovni celé krajiny, plánují výzkumní pracovníci vybudovat umělé povodí o rozloze několika stovek metrů čtverečních. Ve světě je jen několik málo institucí, které se zabývají půdními a vodními ekosystémy v tak komplexním měřítku. Výzkumná infrastruktura SoWa bude nejen provádět vlastní výzkum, ale bude také poskytovat zázemí a služby dalším badatelským týmům či podnikatelské sféře.

,,Náš výzkum směřuje k hledání způsobů, jak ekosystémy dlouhodobě a udržitelně užívat, a máme zájem na tom, aby se výsledky naší práce použily," doplňuje Jan Frouz. Prvním krokem ke sbližování vědecké komunity se zástupci státní sféry a dalších subjektů s rozhodovací pravomocí bude diskusní seminář, pořádaný v Českých Budějovicích v pátek 19. května 2017.

Nad možnostmi, jak zlepšit přenos vědeckých poznatků do politického rozhodování a jak vzájemně komunikovat, budou společně diskutovat vědci s představiteli státních organizací i neziskového sektoru zabývajících se životním prostředím, např. ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství, úřadu vlády, hlavního města Prahy, krajských úřadů, Agentury ochrany přírody a krajiny, správ chráněných krajinných oblastí, místních akčních skupin ad. Na seminář je přihlášeno více než 50 účastníků, včetně zahraničních hostů.

Výzkumná infrastruktura SoWa byla zařazena do Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace pro léta 2016 až 2022. Je zaměřena na komplexní mezioborový výzkum interakcí mezi půdními a vodními ekosystémy, ekosystémové procesy a služby v různých časoprostorových škálách v kontextu udržitelného využívání krajiny. Zakládajícími organizacemi jsou Biologické centrum AV ČR, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita Karlova a Česká geologická služba. SoWa sídlí v areálu Biologického centra AV ČR Na Sádkách 7 v Českých Budějovicích a je financována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů