Úterý, 19. března 2024

Ostrava bude hostit ministerskou konferenci WHO

Ostrava bude hostit ministerskou konferenci WHO
Ostrava bude v červnu hostit šestou ministerskou konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) zaměřenou na životní prostředí a zdraví. Do krajské metropole přijede zhruba 600 účastníků z 53 zemí. Mezi hosty bude až 40 ministrů zdravotnictví a životního prostředí, náměstků ministrů a státních tajemníků členských zemí Evropského regionu WHO. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).
Konference by měla definovat priority pro životní prostředí a zdraví v Evropě 21. století. Jejím závěrečným výstupem bude ministerská deklarace, tzv. "Ostravská". Na konferenci se bude hovořit například o zlepšení ovzduší, podpoře chemické bezpečnosti nebo posílení odolnosti vůči změně klimatu.
"Ta témata jsou vázána na životní prostředí a jeho ovlivnění zdraví. Jsou to témata, která souvisí s klimatickými změnami, s nečistotami v ovzduší, s hospodařením s vodou, odpady či hledáním nových obnovitelných zdrojů," uvedla ředitelka kanceláře WHO v ČR Alena Šteflová.
V předchozích letech se konference pořádaná od roku 1989 konala pouze jednou v zemi východní a střední Evropy, a to v roce 2004 v Budapešti. Ostrava se dlouhodobě, stejně jako převážná většina kraje, potýká se znečištěným ovzduším a ekologickými zátěžemi, s nimiž se region snaží bojovat. Konference se bude konat v Dolní oblasti Vítkovice, kde se podařilo výrazně proměnit někdejší průmyslový areál.
"Myslím si, že klíčové je ukázat, co v našem regionu máme," míní hejtman Ivo Vondrák (ANO). Dodal, že díky konferenci přijedou do Ostravy lidé z celého světa. "Uvidí, co tady nabízíme, jak se snažíme věnovat se životnímu prostředí a zdraví. Pro budoucnost to znamená další pootevření dveří k dalším návštěvníkům našeho kraje" uzavřel Vondrák.
Primátor očekává, že během konference bude možné především sdílet zkušenosti s jinými zeměmi. Ostrava chce uspořádat i vlastní menší konferenci, na níž má v plánu diskusi se zástupci několika evropských měst. Město připraví i doprovodný program pro veřejnost. "Určitě celá ta akce zvýší prestiž Ostravy a také se město zviditelní v té chvíli na mapě světa," podotkl Macura.
Konference se bude konat od 13. do 15. června. Její uspořádání bude stát zhruba 20 milionů korun, částečně se na jejím financování bude podílet i město a kraj.
Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů