Úterý, 19. března 2024

Bloomberg: Elektrická auta brzy můžou být levnější než benzinová

Bloomberg: Elektrická auta brzy můžou být levnější než benzinová
Auta poháněná bateriemi by již brzy mohla být levnější než běžné benzinové vozy. Řidiči by tak získali okamžitou úsporu. Důvodem je prudký pokles cen baterií do elektrických vozů. Vyplývá to z průzkumu Bloomberg New Energy Finance.
Výrobci aut od firem Renault po Tesla již dlouho vychvalují levnější náklady na palivo a provoz elektrických vozů, které pomáhají vykompenzovat vyšší pořizovací cenu, kterou řidiči za auta s nulovými emisemi zaplatí. Podle výzkumníků současný pokles cen baterií znamená, že nákup elektrických vozů v USA a Evropě zlevní již v roce 2025. Baterie nyní představují zhruba polovinu nákladů na elektrické vozy a jejich cena má mezi roky 2016 a 2030 klesnout o zhruba 77 procent. Analytik Colin McKerracher dodal, že jakmile se pořizovací cena elektrických vozů více přiblíží pořizovací ceně benzinových, lidé začnou novou technologii více přijímat.
Automobilka Renault, která vyrábí elektrický vůz Zoe, předpovídá, že celkové náklady na vlastnictví elektrického vozu budou na počátku 20. let tohoto století srovnatelné s běžnými vozy se spalovacím motorem. "Máme dvě křivky. Jedna představuje snížení nákladů na technologii elektrických vozů, protože se objevují průlomy v technologických nákladech a zvětšuje se objem, takže náklady na elektrické vozy půjdou dolů. Spalovací motory půjdou nahoru jako důsledek přísnějších regulací," řekl agentuře Bloomberg viceprezident pro elektrické vozy Renaultu Gilles Normand.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů