Úterý, 19. března 2024

Po celé ČR se konají Dny otevřených dveří slunečních elektráren

Po celé ČR se konají Dny otevřených dveří slunečních elektráren
Po celé České republice se ode dneška do 5. června uskuteční Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Zájemci o fotovoltaiku budou moci nahlédnout za brány těch největších solárních parků, ale také do soběstačných domácností, kde jsou solární panely jen jedním ze způsobů, jakým jejich obyvatelé dosahují nezávislosti a šetrného přístupu k životnímu prostředí. Akci pořádá Solární asociace v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, chce propagovat fotovoltaickou energetiku mezi širokou veřejností.
Díky Dnům otevřených dveří si návštěvníci mohou prohlédnout například zajímavé instalace střešních elektráren, ale dozví se také něco o provozu slunečních elektráren, efektivitě, a o tom, co se stane s vysloužilými solárními panely a jak suroviny v nich obsažené najdou další uplatnění.
Během týdne mohou lidé navštívit klasické fotovoltaické elektrárny různého výkonu, včetně jedné z největších v Česku FVE Vepřek na Mělnicku, ale i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu, energeticky soběstačný hotel s restaurací, projekt v centru města či obytný dům fungující v ostrovním režimu. Podrobné informace a lokace jsou na webu Solární asociace.
Solární asociace je největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice a dalších příznivců fotovoltaiky. Členy jsou výrobní a distribuční společnosti, provozovatelé fotovoltaických elektráren nebo instalační a servisní společnosti. V současnosti má více než 450 členů.
Podle informací asociace bylo v Česku ke konci loňského roku 28.324 slunečních elektráren s celkovým instalovaným výkonem 2128,48 megawattu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů