Úterý, 19. března 2024

Udržitelná spotřeba v České republice a v Evropě

Udržitelná spotřeba v České republice a v Evropě

Evropská komise zveřejnila žebříček licencí a produktů s Ekoznačkou EU. Ve srovnání se státy západní Evropy, mezi nimiž vede s 489 licencemi Francie, je v ČR počet licencí poměrně nízký. Rozhodující je kromě velikostí států, resp. jejich trhů, ,,zažitější" ekologické myšlení spotřebitelů. Přesnější obraz přináší porovnání s bývalými členy takzvaného východního bloku. V tomto pořadí zaujímá ČR s 15 licencemi po Polsku, Maďarsku a Slovinsku čtvrté místo. Pro srovnání: Sousední Slovensko patřící do sloupce ,,Ostatní", má celkem čtyři licence, Chorvaté pouze jednu.

Zájem o Ekoznačku EU významně stoupl v roce 2016. Od té doby bylo v ČR uděleno pět nových licencí. Novými držiteli se staly Středisko ekologické výchovy SEVER, Základní článek Hnutí Brontosaurus, tiskařská společnost TRIANGL, a.s., výrobce olejů BIONA Jersín, s.r.o., společnost EURONA s.r.o. vyrábějící prací prášky a oceněn byl i veškerý sortiment Papírny Aloisov a.s.

Graf č. 1: Počet licencí Ekoznačky EU v rámci Evropy.

Zajímavý pohled se nabízí také při srovnání v kategorii Turistické a ubytovací služby (viz graf č. 2). S pěti licencemi ČR uzavírá první desítku států EU. Turisté a ostatní zájemci o ubytování v Praze tak mohou využít nabídky ,,ekologického" ubytování v hotelech Adalbert, Plaza Alta, Jurys Inn. Mimo hlavní město nabízí ubytování a své další služby ekologické centrum Veronica a Středisko ekologické výchovy SEVER, Základní článek Hnutí Brontosaurus.

Graf č. 2: Počet licencí Ekoznačky EU v kategorii Turistické ubytovací služby

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů