Úterý, 19. března 2024

Kampaň Chrudim za udržitelný svět

Kampaň Chrudim za udržitelný svět

Město Chrudim se prostřednictvím projektu Zdravé město Chrudim a MA 21 připojilo k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje akcí s názvem ,,Chrudim za udržitelný svět".
Všechny chrudimské základní školy, Speciální základní škola Chrudim a Gymnázium J. Ressela vyslaly do Městského parku své týmy. Na 110 žáků se prostřednictvím vědomostně-soutěžní akce dozvědělo o Cílech udržitelného rozvoje (SDgS).

Všechny týmy absolvovaly 10 povinných stanovišť, kde postupně sbíraly za své vědomosti body. Odbornost jednotlivých stanovišť garantovali a zajišťovali lidé z partnerských organizací Zdravého města a MA21. Nově se k nám připojil i Svaz měst a obcí ČR a Charita ČR.

Stanoviště byla připravena tak, aby děti získaly informace nejprve z globálního pohledu, poté z pohledu České republiky a také to, jak město Chrudim přistupuje k řešení a naplňování daných Cílů udržitelného rozvoje (SDgS).

Každý soutěžní tým získal drobné ceny a pamětní list. Vítěz soutěže získal poukaz na Skutečný dárek. Děti se rozhodly společně podpořit lidi z rozvojových zemí dárkovým certifikátem na nákup bioplynárny, školních pomůcek pro 7 dětí, čisté ruce, dvacet kuřat a ošetření nemocného.

Cílem akce bylo přiblížit dětem, jaké problémy spojují běžná česká města a obce a jejich obyvatele s jejich protějšky v rozvojových zemích.

Chtěli jsme ukázat naší mladé generaci, jak oni sami mohou svým šetrným a udržitelným chováním pomoci lidem žijícím tisíce kilometrů daleko...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů