Úterý, 19. března 2024

Země EU potvrdily, že hodlají dál naplňovat klimatickou dohodu

Země EU potvrdily, že hodlají dál naplňovat klimatickou dohodu
Členské země Evropské unie dnes potvrdily, že budou dál naplňovat klimatickou dohodu z Paříže. Od globální dohody se počátkem měsíce rozhodla odstoupit administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ministři životního prostředí zemí unie z dnešního jednání v Lucembursku vzkázali, že pařížská dohoda odpovídá svému účelu a nelze o ní znovu jednat.
Když Trump odstoupení Spojených států od dohody oznamoval, ohlásil snahu vyjednat nový dokument, který by byl z jeho pohledu spravedlivější. Ministři dnes upozornili, že dohoda, ačkoliv má velké ambice, nabízí "všem stranám možnost zvolit si vlastní cestu, a přitom přispět k cílům, jejichž účelem je boj proti změně klimatu".
Český ministr životního prostředí Richard Brabec po jednání v Lucemburku ČTK řekl, že negativní evropské hodnocení kroku Spojených států není žádným překvapením. "Dneska takřka jednomyslně zazněly hlasy, které říkají, že Evropa nejenže to nesmí vzdát, ale naopak musí svou pozici posílit a stát se lídrem toho procesu," uvedl. Odchod Spojených států z dohody je ale podle něj nepříjemný, vypadává tak druhý největší znečišťovatel a také jeden z největších budoucích sponzorů akcí pro snižování emisí v chudých rozvojových zemí. "Nemá smysl zastírat, že to je nepříjemné, ale neznamená to zánik dohody" řekl ministr.
EU podle dnes přijatých závěrů ministerského jednání "hluboce lituje" rozhodnutí Spojených států a naopak vítá "četná rozhodná prohlášení" zemí - od největších ekonomik po malé ostrovní státy - hodlajících dohodu dál naplňovat. Unie podle ministrů podporuje OSN a je odhodlána a připravena dohodu uzavřenou v Paříži provádět. Země EU dnes připomněly "zvláštní odpovědnost největších ekonomik, na něž připadá přibližně 80 procent globálních emisí".
Unie proto hodlá posilovat svá stávající partnerství a také uzavírat partnerství nová. Mezi naše partnery bude patřit řada podniků, regionů, měst, občanů a společenství, kteří vyjádřili podporu pařížské dohodě a přijímají ambiciózní opatření v oblasti změny klimatu, upozornili dnes ministři.
Unie se už po oznámení Spojených států dohodla na užší spolupráci v klimatické oblasti například s Čínou. Dnes ministři uvedli, že svět může dál počítat s evropským vedením v boji proti změnám klimatu, ve snaze udržovat zvýšení celosvětové průměrné teploty na úrovni výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s úrovní před průmyslovou revolucí a ve snaze o omezení nárůstu teploty na nejvýše o 1,5 stupně Celsia.
Pro Českou republiku se podle Brabce odchodem Spojených států nic nemění. "My teď spíš řešíme náš vnitřní boj," připomněl ministr situaci, kdy v parlamentu ODS blokuje ratifikaci dohody z Paříže. "Senát už ratifikaci schválil. Je to skutečně na Poslanecké sněmovně. My uděláme všechno pro to, aby Česká republika ještě v mandátu této vlády a této sněmovny pařížskou dohodu schválila," uvedl.
Jakub Dospiva
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů