Úterý, 19. března 2024

V Moravském krasu se zájemcům zpřístupní další jeskyně

V Moravském krasu se zájemcům zpřístupní další jeskyně

V Chráněné krajinné oblasti Moravský kras se zájemcům otevře neupravená jeskyně Bertalánka. Budou ji moci navštívit zatím tři dny v týdnu. Provozovat ji bude firma Speleoart, která dnes jeskyni ukázala novinářům.

Pro zájemce je běžně přístupných pět jeskyní s vybudovanými chodníčky a osvětlením, tedy Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Výpustek. Vedle nich mohli lidé po dohodě donedávna navštívit i tři neupravené jeskyně, a to Rudické propadání u Brna, dolní patra Sloupsko-šošůvských jeskyní a Ostrovskou propast. Letos na jaře se k těmto přírodním jeskyním přidala i jeskyně Horizont u vápencového lomu Velká dohoda u Lipovce.
Bertalánka se pro návštěvníky otevře v sobotu. "Jde o trasu rodinného charakteru. V jeskyni nejsou žádné betonové chodníčky, žádné světlo. Návštěvníci u vstupu dostanou kombinézu a přilbu s čelovkou. Nejde o to, co tam uvidí, ale o zážitek, jak se cítí jeskyňář," řekl ČTK za firmu Aleš Dočkal.
Jeskyni zájemci najdou nedaleko vchodu do Punkevních jeskyní, vedle spodní stanice lanovky na Macochu. Průchod jeskyní podle Dočkala trvá asi 30 minut. Pro letošní rok je v plánu zkušební provoz, jeskyně bude o prázdninách otevřená v úterý, čtvrtek a v sobotu od 12:00 do 15:00. Není se třeba nikde registrovat, podle Dočkala bude u vchodu v otevírací hodinu vždy někdo přítomný a vstup do jeskyně umožní. Vstupné je 250 Kč na osobu včetně dětí, rodinné 750 Kč. Dočkal očekává, že letos by se do jeskyně mohlo podívat asi 500 lidí.
Do pěti "hlavních" jeskyní se loni podívalo téměř 363.000 lidí, do tří neupravených jich zamířily stovky. V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha.
Libor Popela
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů