Úterý, 19. března 2024

Růžová Rekola mění pohled na městskou dopravu

 Představujeme finalisty letošního ročníku www.energyglobe.cz

Růžová Rekola mění pohled na městskou dopravu

Předkladatel: Rekola Bikesharing s.r.o.

Pokud ve městě vidíte zaparkované růžové kolo, můžete si jej půjčit, jezdit na něm neomezeně dlouho a nakonec kolo kdekoliv uzamknout pro dalšího jezdce. Právě tímto způsobem funguje bikesharing, systém veřejného sdílení kol, za kterým stojí český projekt Rekola, zrealizovaný týmem mladých lidí.

Rekola jsou bezstanicový systém sdílených růžových kol s více než 10 000 uživateli, který úspěšně funguje již v 5 českých městech: Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích.

Rychlá a pohodlná jízda po městě, šetrnost k životnímu prostředí nebo čistě radost z jízdy jsou hlavní motivací, která přivádí k Rekolům každý den další uživatele. Rekola mění myšlení lidí o pohybu po městě. Propagují myšlenku, že si každé město zaslouží vlastní systém sdílených kol. Díky unikátní technologii jsou Rekola minimálně 5krát levnější než tradiční stanicové bikesharingové systémy. Bikesharing si tak mohou dovolit i města s populací od 100 tisíc do 2 miliónů obyvatel.

Městská kola s výraznou růžovou barvou a logem Rekola.cz jsou sestavena z pečlivě vybraných součástek: atypický městský nízký rám, košík integrovaný v řídítkách, blatníky, světla, polohovatelné sedlo či zvonek nesmí na žádném z rekol chybět. Růžová kola v ulicích najdete a půjčíte přes mobilní aplikaci Rekola. Stačí se registrovat a vybrat si vhodný tarif pro jízdu: od jednorázových výpůjček přes měsíční členství až k členství celoročnímu.

Rekola jsou zaparkována u městských cyklostojanů či zábradlí. Vtip je v tom, že kolo jde půjčit a vrátit na jakémkoliv dostupném místě v růžově vyznačené zóně.

Jen v loňském roce se na růžových kolech uskutečnilo více než 94 000 jízd.

V čem je projekt unikátní?

? Motivuje veřejnost k využívání zdravého způsobu přepravy po městě

? Sdílí anonymizovaná data s městy a přispívá tak k rozvoji cyklistické infrastruktury

? Recykluje stará kola a součástky, které rozdává cyklistům

Hlasovat pro tento projekt můžete na www.energyglobe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů