Úterý, 19. března 2024

Inteligentní systém nakládání s odpady

Představujeme finalisty letošního ročníku www.energyglobe.cz

Inteligentní systém nakládání s odpady

Předkladatel: Obec Šitbořice

Jihomoravská obec Šitbořice provozuje unikátní systém třídění odpadu, do kterého přímo zapojuje místní obyvatele. Ti mohou svůj odpad doma třídit do označených pytlů a obec jim pak jako odměnu vrací část běžných poplatků za svoz komunálního odpadu. Každá domácnost má svůj ,,odpadový účet", kde si může zkontrolovat, kolik a jakého odpadu se jí podařilo vytřídit, nebo jaká jí náleží odměna.

Unikátní systém třídění odpadu a motivace obyvatel funguje již od roku 2012 a je postupně zdokonalován. Obyvatelé obce mohou doma třídit odpad do připravených a označených pytlů, ke třídění je přitom motivuje nejen ochrana životního prostředí, ale také nižší poplatek za svoz komunálního odpadu. Nejlepší třídiči za odpad platí pouhých 130 Kč ročně.




O chod systému se stará obec spolu s několika dobrovolníky. Každá domácnost dostává pytle opatřené čárovým kódem určené na jednotlivé druhy odpadu. Dobrovolníci a brigádníci pak na základě čárových kódů vkládají informace o svezených pytlích na web. Každá domácnost si díky tomu snadno zjistí, kolik odpadků vytřídila a jak snížila svůj roční poplatek.

Systém třídění odpadu v Šitbořicích je dobrým příkladem zapojení lokální komunity do ekologicky prospěšného projektu. Díky třídění se v obci během čtyř let podařilo snížit objem komunálního odpadu o více než 50 %. Ročně se v obci vytřídí přes 145 tun zpracovatelných surovin. Do projektu je zapojená většina domácností v obci a na celý systém třídění odpadu není potřeba doplácet z obecního rozpočtu.

V čem je projekt unikátní:

  • Úspěšné zapojení místních obyvatel díky pozitivní motivaci

  • Za čtyři roky se podařilo snížit objem netříděného komunálního odpadu na polovinu

  • Využívány jsou moderní technologie, díky kterým každý zjistí, jak si při třídění odpadu stojí


Hlasovat pro tento projekt můžete na www.energyglobe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů