Úterý, 19. března 2024

Hodnota Velkého bariérového útesu činí v přepočtu 996 miliard Kč

Hodnota Velkého bariérového útesu činí v přepočtu 996 miliard Kč

Finanční hodnota Velkého bariérového útesu po započtení nejen ekonomických, ale i sociálních či ikonických hledisek činí 56 miliard australských dolarů (996 miliard korun). Tvrdí to dnes zveřejněná studie, kterou si nechala vypracovat nadace Great Barrier Reef Foundation bojující za ochranu největšího korálového útesu světa.

"Stejně jako Velký bariérový útes sám o sobě, tak i čísla, která zpráva ukazuje, jsou obrovská a jen zdůrazňují, jak významný přínos útesu pro australské hospodářství je," prohlásil šéf nadace Steve Sargent.
Ze studie mimo jiné vyplývá, že díky útesu je v Austrálii 64.000 pracovních míst a že v letech 2015 až 2016 přinesl tento přírodní div australské ekonomice 6,4 miliardy kanadských dolarů (114 miliard korun).
Velký bariérový útes má více než 2000 kilometrů na délku a dva až 150 kilometrů na šířku. Je domovem zhruba 400 druhů korálů, 240 druhů ptáků a 1500 druhů ryb. Útes, který je na seznamu přírodního dědictví UNESCO, je také hojně navštěvován turisty.
V roce 2012 australské úřady publikovaly rozsáhlou studii týkající se útesu, podle níž se za uplynulých 27 let plocha, kterou korály pokrývají, zmenšila o více než 50 procent, a to především vlivem ničivých bouří či kvůli šíření hvězdice trnité. Tato dravá hvězdice je pro korály pohromou, jeden jedinec podle Wikipedie zkonzumuje až šest metrů čtverečních korálů za rok.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů