Úterý, 19. března 2024

Nové nařízení k nebezpečné vlastnosti odpadů - HP 14 - ekotoxický

Dne 14. června 2017 vyšlo v Úředním věstníku EU nové nařízení Rady (EU) 2017/997, kterým se mění příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokud jde o nebezpečnou vlastnost HP 14 ,,ekotoxický"..

Nové nařízení k nebezpečné vlastnosti odpadů - HP 14 - ekotoxický

Dosavadní znění položky HP 14 ,,ekotoxický" v příloze III upravující vlastnosti odpadů, které je činí nebezpečnými, se nahrazuje novým podrobnějším zněním podmínek (viz příloha). Důvodem pro přípravu nového nařízení bylo zohlednění výsledků studie provedené v EU za účelem zajištění úplnosti a reprezentativnosti informací o možných dopadech posouzení této nebezpečné vlastnosti.

Cílem bylo sladit posuzování v co nejvyšší míře s kritérii pro posuzování ekotoxicity chemických látek stanovenými v nařízení CLP (ES) č. 1272/2008.

Nové nařízení vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku, ale použije se až od 5. července 2018 (podle preambule tohoto nařízení z důvodu poskytnutí dostatečného času podnikům a příslušným orgánům na přizpůsobení se novým požadavkům).

Podle aktuálních mediálních informací odbor odpadů MŽP nepovažuje nové nařízení za zásadní změnu v dosavadním posuzování této nebezpečné vlastnosti. "Závěr je takový, že nové nařízení se nijak ČR zásadně nedotkne. Budeme pokračovat ve stanovování ekotoxicity v odpadech klasickou a letitě standardní metodou laboratorního stanovení, nebudeme se striktně vázat nově stanoveným postupem stanovení HP14, protože nemusíme, jak to říká samo nařízení. Kdo však bude chtít postupovat podle nově navrženého, může, nic mu nebrání. Toto stanovení však není úplně šťastným a hlavně nedojde k tomu, co původně EU chtěla a to, sjednotit postup stanovování HP14 napříč Evropou," říká Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů ČR.

Ke stažení

nařízení - narizeni-hp14-2017-997.pdf [ 326.66 kB, PDF ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů