Úterý, 19. března 2024

Státy EU našly shodu na směrnici o energetické účinnosti

Státy EU našly shodu na směrnici o energetické účinnosti

Členské země Evropské unie se dnes shodly na postoji k návrhu Evropské komise na změny směrnice o energetické účinnosti z loňského listopadu. Uvedla to Rada EU v tiskovém prohlášení. Unii to umožní vydat se směrem k plnění cílů klimatické dohody z Paříže.

Dnešní dohoda umožní nastupujícímu estonskému předsednictví unie začít vyjednávání s Evropským parlamentem o návrhu, jehož základní součástí je zvýšení energetické účinnosti o 30 procent k roku 2030. Pro roky 2026 až 2030 návrh předpokládá také závazky týkající se úspor, nejprve ve výši 1,5 procenta se snižováním k procentu jednomu.
Evropská unie chápe energetické úspory jako v zásadě energetický zdroj. Zvyšování energetické účinnosti tak může přispět k ochraně životního prostředí, snížit emise skleníkových plynů, zlepšit energetickou bezpečnost unie a přispět k hospodářskému růstu, uvedly dnes země EU. "Energetická účinnost je klíčový prvek úspěšného přechodu Evropy k čistým energiím," řekl dnes Joe Mizzi, ministr pro energie a vodní zdroje předsednické Malty.
Evropská unie opakovaně potvrzuje, že je odhodlána rychle a plně splnit klimatickou dohodu z Paříže, domluvenou v prosinci 2015. Po oznámení USA, že Američané od smlouvy ustupují, hledá unie k jejímu úspěšnému prosazení nové partnery. Základním cílem dohody je snaha udržet globální oteplování ve druhé polovině století co nejníže pod dvěma stupni ve srovnání s předprůmyslovou érou.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů