Úterý, 19. března 2024

Čína otevírá pět pilotních zón na podporu tzv. zelených financí

Čína otevírá pět pilotních zón na podporu tzv. zelených financí

Čína otevírá pět pilotních zón na podporu takzvaných zelených financí a jako možný způsob boje se znečištěním. Ten ji podle odhadů bude stát minimálně tři biliony jüanů (10,3 biliony Kč) ročně. S odvoláním na informace čínské centrální banky to dnes uvedla agentura Reuters.

Zóny budou vytvořeny v provinciích Kuang-tung, Kuej-čou, Ťiang-si a Če-ťiang a v autonomní oblasti Sin-ťiang. Finanční instituce tam budou různými instrumenty stimulovány k poskytování úvěrů a dalších forem financování ekologických projektů. Banky by přitom měly najít nové finanční mechanismy včetně těch, jako jsou obchody s emisemi a povolenky na užívání vody.
Každá z pilotních zón bude zaměřena na jinou oblast. Zatímco průmyslová oblast Kuang-tung na jihovýchodním pobřeží Číny má za cíl vyvinout úvěrové mechanismy na podporu šetření elektřinou a redukci emisí, venkovská provincie Kuej-čou se zaměří na zpracování zemědělského odpadu.
Čína vyhlásila válku znečištění před čtyřmi lety ve snaze napravit dopady více než třiceti let nespoutaného hospodářského růstu na půdu, vodu a vzduch. Provincie ale na takový boj těžko hledají peníze, vláda se proto snaží najít nové finanční mechanismy i ve spolupráci státního a soukromého sektoru.
Peking odhaduje, že během příštích pěti let bude na zelené investice potřebovat tři až čtyři biliony jüanů. Z toho stát může poskytnout 10-15 procent.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů